JUPITEROV mesec krije VELIKU TAJNU: Da li na EVROPI ima ŽIVOTA?

Advertisement

Misterija

Američka svemirska agencija NASA najavila je telekonferenciju za sledeći ponedeljak tokom koje će predstaviti nova otkrića vezana za Jupiterov mesec Evropu.

Do novih otkrića koja će biti predstavljena ovom prilikom astronomi su došli pomoću fotografija koje je snimio teleskop Habl.

[adsenseyu5]

– Astronomi će predstaviti saznanja koja su rezultat jedinstvene kampanje posmatranja Evrope, a tiču se iznenađujuće aktivnosti na ovom Jupiterovom mesecu i potencijalno su vezane za postojanje velikog okeana ispod površine Evrope – rekli su iz NASA-e za britanski Telegraf.

Evropa je šesti po veličini mesec od čak 67 koliko kruži oko najveće planete Sunčevog sistema, Jupitera. Zbog neverovatno glatke, uglavnom ledene površine ovog meseca, astronomi i drugi naučnici godinama spekulišu da se ispod njegove površine nalazi okean.

[adsenseyu1]

Atmosfera ovog prirodnog Jupiterovog satelita sastoji se uglavnom od kiseonika, a brojni astrobiolozi su izneli teorije da je upravo Evropa najverovatnije mesto za vanzemaljski život u Sunčevom sistemu. Poštovaoci naučne fantastike pamte da je sličnu teoriju u svojim „Odisejama u svemiru“ izneo i pokojni velikan naučne fantastike, Artur Si Klark.

[adsenseyu1]

Brojni korisnici Tvitera su odmah počeli s nagađanjima da se objava potencijalno tiče i vanzemaljskog života, ali su iz NASA-e brzo objavili poruku koja je izričito stavljala do znanja da „se ne radi o vanzemaljcima“.

Teleskop Habl je još 2013. godine snimio isparavanje s površine planete, što je potvrdilo nagađanja o postojanju okeana ispod ledene površine meseca.

To je ohrabrilo mnoge astrobiologe koji su videli priliku da se potraga za životom na Evropi sprovede bliže površini meseca, bez potrebe da se vrše bušenja njenog ledenog pokrivača.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs/Telegraph, foto: pixabay)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "JUPITEROV mesec krije VELIKU TAJNU: Da li na EVROPI ima ŽIVOTA?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.