KAO U FILMU: Evo kako je izgledalo spasavanje ruskog pilota od terorista

Advertisement

Ilustracija

Pojavili su se novi detalji o spasavanju ruskog pilota kapetana Konstantina Muratina, koji se katapultirao iz oborenog „suhoja 24“ iznad sirijsko-urske granice.

Piloti kažu da je sve izgledalo kao u filmu „Pad crnog jastreba“ Ridlija Skota.

http://twitter.com/luisaxt/status/669844496998400000/photo/1

Muratin se nakon katapultiranja našao na neprijateljskoj teritoriji, na kojoj glavnu reč imaju sirijski pobunjenici. Prvi pokušaj da se kapetan Muratin spase je propao, s obzirom da su pobunjenici oborili helikopter koji je poslat u izviđanje i ubili pilota Olega Peršina.

[adsenseyu1]

Poziciju Kontantina Muratina dodatno je otežavalo to što se nalazio na liniji vatre između pobunjenika i sirijske vojske. Bilo kakvo kretanje bilo je izuzetno rizično, te je aktivirao svoj GPS uređaj koji je dao znak bazi u Latakiji da je živ,  i čekao.

http://twitter.com/CANAL15NIC/status/669588844862423040/photo/1

– Krenuli smo u akciju već 15 minuta nakon što smo saznali da je naš avion oboren. Kapetan se nalazio na liniji žestokih sukoba vojske Sirije i pobunjenika.

[adsenseyu1]

Poslali smo tri M8 helikoptera na lice mesta – rekao je jedan od vojnika koji je učestvovao u spasavanju za „RIA novosti“.

http://twitter.com/RT_com/status/669195724551245824/photo/1

Međutim, helikopteri su se našli na meti pobunjenika. Dve letelice su se vratile u bazu, dok je treća, kojom je upravljao ranije pomenuti Peršin srušena.

Rusi su tada za pomoć zamolili savezničku vojsku Sirije, koja je odmah poslala specijalne snage koje su uspele da izvuku ruskog pilota sa opasne teritorije i bezvedno ga vrate u bazu u Latakiji.

Konstantin Muratov je u jednom od intervjua rekao da će se „odmah vratiti u avion, jer mora da se oduži svom poginulom komandantu„.

(blic, rt.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "KAO U FILMU: Evo kako je izgledalo spasavanje ruskog pilota od terorista"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.