KATARSKA KRIZA: Velika smena za pet godina na GLOBALNOJ sceni interesa!

Advertisement

žena

Foto: Tanjug/AP

Amerika će prestići Australiju i Katar u izvozu tečnog prirodnog gasa, i tako postati najveća izvoznica ovog derivata do 2022. godine, saopštila je Internacionalna energetska agencija.

Prema prognozama ove agencije, više od polovine proizvedenog prirodnog gasa biće konvertovano u tečni, namenjen za izvoz.

– Američki izvori gasa iz škriljaca ne pokazuju znake da će se uskoro istrošiti, a efekti su pojačani većom potrošnjom tečnog gasa – rekao je Fatih Birol, izvršni direktor agencije, preneo je „RT“.

Amerika je već prva na spisku proizvođača prirodnog gasa, sa 890 milijardi kubnih metara do 2022. godine, što je više od petine globalne proizvodnje.

[adsenseyu5]

Da bi povećala potražnju za izvozom, SAD u Teksasu grade tri glavna terminala za tečni gas, i tako će duplirati broj luka koje se trenutno koriste. Prema izveštaju potražnja će porasti pod uticajem razvoja industrije. Agencija je dodala i da su cene umanjene povećavanjem kapaciteta, što će privući nova tržišta, poput Pakistana, Tajlanda i Jordana.

Agnecija je pomenula i Katarsku krizu, s obzirom da je Katar najveći izvoznik gasa na svetu, zbog čega su poremećene već ustaljene rute snabdevanja gasom.

Predsednik Amerike Donald Trmap, boravio je krajem maja u Saudijskoj Arabiji, nakon čega je optužio Katar za finansiranje terorizma. Mesec dana kasnije, zalivkse zemlje potpuno su blokirale ovu državu koja je najveći izvoznik gasa u svetu, a kriza u arapskom svetu nije završena ni mesec i po dana kasnije.

„Večernje novosti“ saznaju: Petoro u igri za VUČIĆEVOG naslednika na čelu SNS-a, evo ko je sve na listi

Američki predsednik takođe je dan pre G20 samita u Hamburgu, boravio u Varšavi, na samitu zemalja Tri mora, gde je pozvao članice da se priključe američkim gasnim projektima.

– Potražnja za gasom će rasti za 1,6 odsto godišnje, narednih pet godina. Potrošnja će do 2022. godine dostići 4.000 milijardi kubnih metara godišnje, a najveći potoršač će biti Kina sa oko 40 odsto rasta – navela je agencija.

U svetu raste broj zemalja koje koriste tečni prirodni gas, sa 15 koliko ih je bilo 2005. godine, na 39 koliko ih ima danas, a očekuje se i dalji rast, posebno u zemljama u razvoju.

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor:R.T.,D.K.)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "KATARSKA KRIZA: Velika smena za pet godina na GLOBALNOJ sceni interesa!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.