KINESKI DŽIN LUPIO ŠAKOM O STO: Peking pokazao ko je GLAVNI, Britanija MOLI TRAMPA za pomoć

Advertisement

grad

Foto: wikiipedia

Prošlo je 20 godina od kada je Hong Kong prešao u ruke Kine, a 34 od kako su Kina i Velika Britanija, koja je kolonizovala Hong Kong do tada, potpisale sporazum na osnovu koje se Britanija složila da se odrekne kontrole nad kolonijom. Dve strane su se složile da će ugovor ostati na snazi 50 godina.

Međutim, što se tiče Kine, ona se jedina pita o budućnosti Hong Konga. Ovaj stav kineskog predsednika signal je da raste samopouzdanje najmnogoljudnije zemlje u njene sposobnosti da oblikuje svetske događaje i ignoriše manje moćne zemlje poput Velike Britanije.

Kako su ocenili britanski mediji, Si Đingping je mogao da ponudi barem nešto građanskih sloboda i političkih prava zapadu, ali umesto toga – rekao je Hong Kongu ko je glavni.

„Tvrdi čovek“, kako ga je prozvao britanski „Gardijan“, je uspostavio stvari prema prohtevima Pekinga, a njegova poruka je jasna. Kina ne bi prezala od „mešanja“ u bivšu koloniju Velike Britanije.

[adsenseyu5]

– Zaboravite na one garancije slobodnog, otvorenog društva, koje je čvrsto dogovoreno pre preuzimanja 1997. godine – piše „Gardijan“.

Kako je Đinping naglasio „svaki pokušaj ugrožavanja kineskog suvereniteta i izazivanja moći centralne vlade je apsolutno nedopustiv“.

– Dok gledamo u budućnost, Britanija se nada da će Hong Kong učiniti više napretka ka potpuno demokratskom i odgovornom sistemu vlasti – rekao je Boris Džonson.

Pukao mu film: Donald TRAMP na svom nalogu okačio neverovatan snimak – VIDEO

Džonsonova izjava je bila mlaka, pišu britanski mediji, a Liu Ksiaoming, ambasador Kine u Londonu, obrusio je Džonsonu rečima „problemima Hong Konga mora se od sada rukovati ispravno ili će patiti ukupne veze“.

U petak je kinesko ministarstvo inostranih poslova formalno odustalo od zajedničke deklaracije o kinesko-britanskoj izjavi iz 1984. godine, na osnovu koje se Britanija složila da se odrekne kontrole nad kolonijom. Dve strane su se složile da će ugovor ostati na snazi 50 godina.

– Zajednička deklaracija Kine i Britanije kao istorijski dokument više nema nikakav praktičan značaj i nije uopšte obavezujuća za odnos centralne vlade nad Hong Kongom – izjavio je portparol Lu Kang. „Ministarstvo inostranih poslova brzo je odbacilo demarš, ali Đinping ne sluša“, ocenili su mediji u Londonu.

Tvrdi stav Kine duboko ugrožava Hong Kong i bilateralne odnose, piše „Gardijan“. Predlaže se da se zvaničnoj Kini ne može verovati na reč.

Novak ĐOKOVIĆ: Evo zašto se NE RADUJEM toliko pobedama kao ranije

– Evidentan osećaj nekažnjivosti u Kini je ponižavanje i Britanije. To dramatizuje smanjenje uticaja Britanije u svetu i alarmantan je nedostatak pouzdanih prijatelja i saveznika. Hoće li Donald Tramp pomoći? Hoće li otuđena Evropska unija? Malo verovatno – piše britanski list.

Vlada Tereze Maj tako se ponovo suočila sa teškim izborom, između podržavanja pravnih principa i demokratskih vrednosti sa jedne, i potrebe za kineskom trgovinom i poslom po ma kojoj ceni, sa druge strane.

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor:Gardijan,D.Katanić)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "KINESKI DŽIN LUPIO ŠAKOM O STO: Peking pokazao ko je GLAVNI, Britanija MOLI TRAMPA za pomoć"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.