Kineski zvaničnik VIKAO na Amerikance: „Ovo je naša zemlja! Ovo je naš aerodrom!“ – VIDEO

Advertisement

Incident

foto: Reuters

Kada je noćas avion predsednika SAD sleteo u kineski grad Hangdžuu, gde se održava samit Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, nije bilo stepenica, pa je Obama morao da izađe kroz pomoćni izlaz, na repu aviona.

Zato je bio jedini lider kom nije prostrt crveni tepih.

[adsenseyu5]

Zatim je na pisti izbila svađa sa kineskim zvaničnikom koji je zahtevao da se novinari koji su doputovali sa Obamom udalje od njega, što je suprotno dosadašnjoj praksi. Kada je jedna zvaničnica Bele kuće naglasila da SAD postavljaju pravila za svog predsednika, njen kineski kolega je uzvratio povikavši: „Ovo je naša zemlja! Ovo je naš aerodrom!„.

https://youtu.be/xY_n47_Gi0M

Svađa se pogoršala kada je jedan kineski zvaničnik pokušao da zadrži Suzan Rajs, Obaminu savetnicu za državnu bezbednost, daleko od njenog šefa.

[adsenseyu1]

Ovo nisam očekivala„, rekla je novinarima Rajsova, inače jedna od najviših funkcionerki u vladi SAD.

Napetosti je bilo i kasnije, kada je Obama počeo program sastanaka u Hangdžuu. Novinaru agencije AP je uskraćeno prisustvovanje svečanosti o klimatskim promenama, a pušten je unutra tek na intervenciju američke ambasade.

Dalje, ispred mesta održavanja te svečanosti, dva kineska zvaničnika, od kojih jedan radi za američku delegaciju, fizički su razdvojena da se ne bi potukla.

[adsenseyu2]

Oštre rasprave i nesuglasice u poslednjem trenutku oko protokola nisu neuobičajene kada je lider SAD u poseti Kini, gde se očekuje da njena vlada utvrđuje sva pravila koja treba slediti bez ikakvih pitanja, ma koliko bila kruta. Uprkos javnim protestima, američka strana ima malo uspeha u tome da ubedi Kinu da je u njenom interesu da budu tolerantna pod nadzorom javnosti i medija, ukazuje agencija AP.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kineski zvaničnik VIKAO na Amerikance: „Ovo je naša zemlja! Ovo je naš aerodrom!“ – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.