Košarka: FIBA izbacila Rusiju sa Evropskog prvenstva!

Advertisement

Ilustracija

Kako javlja ruski „Sport ekspres“, u kancelariju Košarkaškog saveza Rusije (RFB) stiglo je pismo iz FIBA o odluci da se sve ruske selekcije do daljnjeg isključe sa međunarodnih takmičenja, uključujući i mušku seniorsku reprezentaciju koja je trebalo da nastupi na ovogodišnjem Eurobasketu.

Delovalo je nekima možda previše neozbiljno kada su iz Košarkaškog saveza Srbije čitavog leta upozoravali da se FIBA ne šali kada preti izbacivanjem nacionalnih federacija sa njenih takmičenja, što je bilo aktuelno sve dok se nije formirala nova regionalna liga, ali je primer sa Rusima pokazao da se svetska kuća košake (više) ne šali.

Kada je reč o njenom najnovijem rešenju, ono je zasnovano na, sada već dvogodišnjem raskolu u RFB, koje je došlo i do ruskih sudova. I, iako je sud u Moskvi 18. juna ove godine naredio ruskoj kući košarke da u roku od 60 dana održi sednicu Skupštine i izabere predsednika i izvršni odbor, jer je prethodan izbor proglašen nelegitimnim, to nije pomoglo. Jer, nikakve promene se, izgleda, ne dešavaju u ruskoj košarci, oštro podeljenoj između dva tabora.

U pismu FIBA se, pored ostalog, navodi da je „situacija toliko napeta, da je dostigla neprihvatljivu tačku u kojoj se stara uprava (i pored uverenja poslatih na adresu FIBA) i dalje meša u rad organizacije i, štaviše, podriva autoritet vašeg Saveza.

U isto vreme, nikakve prave promene nisu se desile, jer izgleda da nijedna strana, ni stara ni nova, ne pokazuju nameru da se dođe do jedinstva i stabinosti. U skladu sa tim, a kako je najavljeno pismom Centralnog borda FIBA od 22. jula, Izvršni komitet FIBA je odlučio da isključi Rusku košarkašku federaciju. Ovo se neće odnositi na vaše timove koji se trenutno takmiče (u mlađim kategorijama, kao ni na na juniorke koje ove sedmice počinju sa učešćima na šampionatu Evrope.

Ipak, želimo da pokažemo dobru volju i pozivamo vas, i pored isključenja vaše federacije da nam se pridružite na sastanku Centralnog Biroa FIBA u Tokiju 8. i 9. avgusta, kako biste nam objasnili situaciju i pružili nam priliku da ukinemo ovu sankciju“.

Pismo su potpisali predsednik FIBA Horasio Muratore i generalni sekretar Patrik Bauman.

Rusija je, na predstojećem Eurobasketu koji od 5. do 20. septembra organizuju četiri države, svrstana u grupu A sa Bosnom i Hercegovinom, Francuskom, Finskom, Poljskom i Izraelom.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Košarka: FIBA izbacila Rusiju sa Evropskog prvenstva!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.