Koštaće MILIJARDU DOLARA: Ovaj švedski grad biće potpuno PREMEŠTEN! – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Kiruna je švedski gradić koji se nalazi na samom obodu arktičkog kruga i broji nešto više od 18.000 stanovnika, a činjenica da će uskoro biti premešten tri kilometara istočno nema ništa zajedničko sa klimatskim promenama.

Kiruna je osnovana 1900. godine od strane državnog rudarskog preduzeća i od tada više od jednog veka opstaje kao industrijski grad.

[adsenseyu5]

Danas se grad nalazi u situaciji da su njegovi temelji ugroženi jer se rudnicima koji se nalaze u neposrednoj blizini produbljuju kopovi ispod površine samog mesta koji direktno prete da ugroze stanovništvo Kirune.

foto: YouTube – Kiruna se nalazi na samom obodu arktičkog kruga

Rudarska firma „LKAB“ je odlučila da uloži više od milijardu dolara u projekat preseljenja celokupnog stanovništva Kirune na novu lokaciju.

[adsenseyu1]

Proces preseljenja će se vršiti u fazama i u septembru 2014. već se pristupilo izgradnji zgrade Gradske skupštine na novoj lokaciji. Erika Lindblad, predstavnica rudarske firme koja sprovodi projekat, izjavila je da će stanovništvo biti preseljeno u narednih nekoliko godina, a 400 porodica se već preselilo.

Neke građevine poput gradske crkve koja je 2001. proglašena najlepšom građevinom u Švedskoj i toranj sa satom biće u celini prebačene na novu lokaciju, ali će većina zgrada biti srušena i ponovo sagrađena u novonapravljenom gradu.

Ova kompanija će od stanovnika otkupiti njihove postojeće kuće po višoj ceni od tržišne.

Ovo nije prvi put da se jedan grad izmešta na drugu lokaciju. Između 1919. i 1921. godine u Americi je premešten grad Hibing, inače rodno mesto Boba Dilana.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs, NY Times)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Koštaće MILIJARDU DOLARA: Ovaj švedski grad biće potpuno PREMEŠTEN! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.