Krater BATAGAJKA u Sibiru širi se velikom brzinom, a već je oko kilometar dug i dubok 90 metara

Advertisement

Širi se!

foto: Research Institute of Applied Ecology of the North

Krater Batagajka u Sibiru širi se velikom brzinom, a već je oko kilometar dug i dubok 90 metara.

On se povećava čak 20 metara godišnje, što hodanje u blizini rubova čini opasnim, piše Independent.

Krater Batagajka, koji se pojavio pre 25 godina, uzrokovan je i globalnim zagrevanjem, a manji krateri, slični njemu, već se pojavljuju duž severne polulopte.

Otapanje ‘večnog leda’ predstavlja jedan od najvećih strahova čovečanstva jer sadrži velike količine metana, mnogo snažnijeg od ugljen-dioksida.

Naučnici tvrde da bi na planeti Zemlji nastao horor film kad bi se sve otopilo.

[adsenseyu1]

Profesor Džulijan Murton, geolog na Univerzitetu Saseks, nedavno se vratio iz Sibira gde je istraživao litice kratera koje pružaju novi izvor geoloških informacija koje potencijalno datiraju oko 200.000 godina unazad. Tada je Zemlja poslednji put bila toplija nego danas, a njom su lutali slonovi i nilski konji.

Foto: Research Institute of Applied Ecology of the North

foto: Research Institute of Applied Ecology of the North

– Na neki način Batagajka nam pruža pogled na ono što se dogodilo u prošlosti i što bi se verovatno moglo dogoditi i u budućnosti. Budući da se klima zagreva, jer mislim da nema sumnje u to da će se zagrevati i dalje, sve će se više otapati ‘večni led’. Biće sve više vododerina i erozija zemljine površine. Poslednjih nekoliko decenija postoji sve više dokaza za to – rekao je prof. Murton.

[adsenseyu1]

Na sreću, temperature u Sibiru i dalje nisu “tople” budući da dosežu i do -68 stepeni Celzijusovih.

Iako su već i rubovi litice kratera vrlo opasni i njegovo je dno takođe zastrašujuće. Prof. Murton ga je uporedio s Badlandsom na jugozapadu SAD, koji je prepun jaruga. Takođe se mogu videti i ostaci mamuta, muflona, konja i drevnih panjeva.

Ipak, profesor je potvrdio kako nije pronašao nijedan dokaz da tamo postoji tajanstveni tunel koji vodi do ‘podzemnog sveta’, telesnog ili duhovnog, a u šta mnogi veruju.

– Nisam video nikakav portal za pakao. Na dnu su stene – rekao je prof. Murton.

Krater je, kaže kaže ovaj vrsni naučnik, opasan za lokalno stanovništvo samo zato što se širi neverovatnom brzinom.

– Ako se u blizini nalazi neki put, krater bi ga mogao progutati. U toj meri predstavlja opasnost za lokalno stanovništvo. Postoji puno podzemnog leda, neke ledene stene su visoke i 20-30 metara.

Jednom kada se počnu topiti, doći će do rapidne promene – zaključio je prof. Murton.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs, Independent)

Budite prvi sa komentarom na članku "Krater BATAGAJKA u Sibiru širi se velikom brzinom, a već je oko kilometar dug i dubok 90 metara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.