Krvava prošlost: Ovo su NAJDUŽI RATOVI u istoriji! – VIDEO

Advertisement

horoskop

foto: pixabay

Na pitanje koji je najduži rat u ljudskoj istoriji dobićete više odgovora jer se ‘izvori’ neće uvek slagati oko kriterijuma koji određuju dužinu ratova, odnosno međudržavnih sukoba.

Ipak, sledeći ratovi svojom dužinom trajanja bitno odskaču od ostalih i poznati termin “stogodišnji rat” čine poprilično smešnim.

[adsenseyu5]

Rimljani i Persijanci (720 godina)

Sukob dva velika carstva, Rimskog i Persijskog, trajao je čak 720 godina. Naime, suprotno uobičajnom verovanju, stari Rim nije bio jedina i neosporna super-sila svog vremena. Ozbiljno su mu konkurisali drugo i treće Persijsko carstvo, kao i kineska dinastija Han.

Što se tiče sukoba Rimljana i Persijanaca, treba reći da su tokom spomenutog razdoblja Persijanci zaustavljali širenje Rima prema istoku, a Rimljani širenje Persije prema zapadu.

[adsenseyu1]

I tako više od sedam vekova!

Holandija protiv ostrva Skili (335 godina)

Ovo je sigurno najsporniji ratni ‘sukob’ u istoriji. Naime, iako se službeno navodi da je taj rat počeo 1651. a završio 1986. godine, treba reći da za čitavo to vreme nije ispaljen ni jedan jedini metak i da je to verovatno jedini rat u istoriji u kojem nije prolivena ni kap krvi. Trajao je više od tri veka samo zbog izostanka volje da obe strane potpišu mirovni sporazum.

[adsenseyu1]

Rat Arauko, Španija protiv plemena Mapuče (290 godina)

Rat Arauko je dugogodišnji sukob između španskih doseljenika i domorodačkog plemena Mapuče u Čileu i Argentini. Trajao je od 1536. do 1825. i u njemu nije bilo pobednika. Rat je okončan kada su se Čileanci izborili za nezavisnost od Španije.

Spomenuće neko i to da su sukobi Bretonaca i Franaka trajali od 486. do 1488., dakle pune 1002. godine (?!?), ali prema tim kriterijumima čitava istorija sveta i nije ništa drugo nego jedan veliki rat.

Što je vrlo blizu istini…

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Krvava prošlost: Ovo su NAJDUŽI RATOVI u istoriji! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.