KUVANJE: 2015. će biti najtoplija godina otkad merimo temperaturu?!

Advertisement

leto

Prema procenama svetskih meteorologa, 2015. godina je na putu da postane najtoplija otkad ljudi vrše merenje temperature.

Prema podacima koje je objavila američka Nacionalna administracije za okeane i atmosferu (NOAA), prvih šest meseci ove godine bili su u proseku najtopliji u poslednjih 136 godina.

Prosečna temperatura za jun na svetskom nivou iznosila je 16,33 stepena, što je za 0,12 stepeni više u odnosu na prošlogodišnji rekord. Ovogodišnji jun je, prema prosečnim temperaturama na planeti, bio najtopliji još od 1880. godine od kada se vrše merenja.

Ovog juna prosečna temperatura bila je 0,88 stepeni Celzijusa viša od proseka tokom 20. veka. Nadmašen je rekord prošlogodišnjeg juna, kada je temperatura bila 0,12 stepeni iznad proseka.

Prema podacima američke institucije, temperaturni rekord postavljen je i kada se posmatra polugodišnji period januar-jun.

Ove godine je za period januar-jun prosečna temperatura na kopnu i na okeanima bila za 0,85 stepeni Celzijusa viša od jednovekovnog proseka i najviša je još od 1880. godine.

Do sada je polugodišnji rekord bio zabeležen 2010, kada je temperetura bila 0,09 stepeni Celzijusa viša od proseka od 1880. godine.

Portparol NOAA je istakao da se u budućnosti očekuje još veći rast temperature, koji može imati katastrofalne posledice.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "KUVANJE: 2015. će biti najtoplija godina otkad merimo temperaturu?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.