LEGENDA je istinita: „Tečni Himalaji“ postoje!

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Iako se dugo smatralo da je najveći talas u istoriji pomorstva, nazvan u brojnim pričama „tečni Himalaji“ samo mit, a izgleda da je legenda istinita.

Talas, koji se pominjao i u mitologiji, protezao se na 400 milja od Novog Zelanda, tako da nije udario ni u jedno plovilo niti brod. Radi se o jednom od najvećih talasa koji su opisani u istoriji, ali koji ne izaziva cunami.

OGROMNA MOĆ OKEANA: Talasi od 9 metara ljuljaju džinovski kruzer (VIDEO)

Do nedavno, okeanolozi, biolozi i meteorolozi bili su skeptični prema tvrdnjama iz istorijskih spisa o velikom talasu koji se iznenada pojavljuje usred Južnog polarnog okeana i isto tako mirno nestaje.

Međutim, istraživački plovak koji je pušten u Južni okean pre oko tri meseca već je opisao prvi gigantski talas u ovoj oblasti, koji je u visini oborio rekord na južnoj hemisferi.

[adsenseyu5]

Inače, Južni polarni okean „udara“ u Antarktik, zbog čega se zbog svojih velikih i nepredvidivih talasa smatra jednim od najopasnijih na svetu za pomorce i brodove.

Zato kada iskusnim moreplovcima pomenete ovu oblast, svi će vam reći isto – “tečni Himalaji“.

Nismo svesni: Evo koliko je zaista DUBOK okean! – VIDEO

U isto vreme i istraživači pokušavaju da dođu do zaključka kako nastaje ovaj meteorološki feomen u udaljenom delu sveta, a ceo Južni polarni okean je najneistraženije more na planeti.

Ranije se smatralo da se ovakvi fenomeni događaju jednom u hiljadu godina, ali novi dokazi pokazuju da je to mnogo češća pojava.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "LEGENDA je istinita: „Tečni Himalaji“ postoje!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.