Londonski „The Observer“: Rusija je formirala „Gvozdeni luk“ od Arktika do Sredozemnog mora!

Ilustracija

Moskva je povećala ulog u strateškoj igri koja se sada odvija na Bliskom Istoku – piše londonski  The Observer. Posle prebaziranja podmorničke flote pred obale Sirije – ona je završila formiranje „Gvozdenog luka“ od Arktika do Sredozemnog mora.

The Observer navodi da je Ministarstvo odbrane RF uputilo prema obalama Sirije moćnu flotilu dizel-električnih podmornica projekta 636.3 „Varšavljanka“, koje su naoružane raketama „Kalibar-NK“.

Smatra se da su one najtiše i najneprimetnije u svetu i zato ih u NATO i nazivaju „crne rupe“.

Moskva je već koristila podmornice te serije protiv Islamske države. U decembru 2015. ruska televizija emitovala je snimak koji pokazuje kako podmornica B-237 „Rostov na Donu“ nanosi raketni udar po pozicijama ID u Siriji.

Podmornice se smatraju za jedno od najmoćnijih i najtajanstvenijih vrsta naoružanja. Što je jača podvodna flota, time je jača pomorska flota neke države u celini. Ne čudi to što se svi podaci o podmornicama smatraju za najveće državne tajne, naglašava britansko izdanje.

Ruske podmornice serije „Varšavljanka“ mogu autonomno da plove, odnosno da ne izlaze na površinu do 45 dana, prilično su male (dužina im je 74m.), lake (deplasman oko 4.000 tona) i zato manevribilne i veoma brze. Ispod površine vode ove podmornice mogu da razvijaju brzinu do 20 čvorova (oko 40 km/č.). njihove nevelike dimenzije omogućavaju im da se slobodno kreću i u plitkim vodama.

[adsenseyu1]

Bešumno kretanje veoma otežava njihovo otkrivanje i čini ih gotovo nevidljivim za protivnika. Flota tih nevidljivih „crnih rupa“, pojavila se pored obala Sirije, Libana, Turske i Izraela.

Na Zapadu ne znaju koliko se sada ruskih podmornica nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora. Prema podacima obaveštajnih službi zemalja NATO-a, RM RF ima u naoružanju oko 20 „crnih rupa“. Prema pisanju The Observer, uz obale Sirije sada se najverovatnije nalazi 6-7 takvih podmornica.

Naravno, u istočnom Sredozemlju sada se ne nalaze samo ruske podmornice. Ispod vode kod obala Sirije dežuraju i podmornice SAD, Velike Britanije i Francuske, a takođe i Izraela.

Iran je prošle godine jednu od svojih podmornica prvi put proveo kroz Suecki kanal u Sredozemno more. U pratnji vojnog broda, ta podmornica se uputila prema obalama Sirije. Čim je taj par stigao do zadatog cilja – brod se vratio kući, a podmornica je ostala u Sredozemnom moru. Istina, bilo je glasina da se vremenom i podmornica vratila u jednu od iranskih luka, ali nema činjenica koje tu informaciju potvrđuju.

Izraelske podmornice su jednostavnije i slabije od „crnih rupa“. U naoružanju RM Izraela nalazi se 5-6 dizel podmornica klase „Delfin“, koje su naoružane krstarećim raketama sa 6 kg. plutonijuma svaka.

Kako pretpostavlja The Observer, računajući broj neprijatelja jevrejske države – sigurno se sve njene podmornice ne nalaze u Sredozemnom moru. One se verovatno konstantno premeštaju i nalaze u teritorijalnim vodama potencijalnih protivnika.

[adsenseyu1]

Međutim, uzimajući u obzir situaciju koja se veoma pogoršala tokom poslednjih godina na Bliskom Istoku i pojavljivanje ruskih podmornica u istočnom delu Sredozemnog mora – može se pretpostaviti da se veći deo podvodne flote Izraela sada nalazi u svojim vodama.

Verovatno da u igri mačke i miša, uobičajenoj za podvodnu flotu, izraelske podmornice sada pokušavaju da prate ruske.

Na Bliskom Istoku sada je veoma tesno, a u regionu Sirije ne samo pod vodom, nego i na nebu.

U vazdušnom prostoru Bliskog Istoka i u neposrednoj blizini Sirije mogu se susresti borbeni avioni 14 država. Zahvaljujući protivavionskim raketnim sistemima  i avionima za radarsko osmatranje i navođenje A-50 u toj komponenti, takođe, Rusija ima prednost – piše The Observer.

U ovom trenutku za prelet iznad teritorije Sirije svaka zemlja mora da dobije Po mišljenju londonskog lista, Rusija želi da uzme more pod kontrolu isto kao i vazdušni prostor u Siriji i neposrednoj blizini te bliskoistočne zemlje. Radi postizanja tog cilja Moskva je spremna da potencijalnim suparnicima demonstrira svoju moć.

Prebacivanjem u istočno Sredozemlje moćne podvodne flote Rusija je formirala „Gvozdeni luk“ koji se protegao od Arktika preko Baltika i Krima prema Sredozemnom moru.

Kako piše The Observer, konačni cilj je bacanje izazova Zapadu i NATO-u. U toj globalnoj igri, čiji cilj je dominacija na moru, Bliski Istok je jedna od figura na strateškoj šahovskoj tabli.

(fakti.org, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Londonski „The Observer“: Rusija je formirala „Gvozdeni luk“ od Arktika do Sredozemnog mora!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.