Maunt RAŠMOR: Iza isklesane glave Abrahama LINKOLNA nalazi se tajna odaja – VIDEO

Advertisement

Tajna odaja

foto: Youtube/Printscreen

Maunt Rašmor je monumentalni granitni spomenik koji je kreirao Gutzon Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsednika SAD-a u njihovu čast.

Nalazi se blizu Kistouna u Južnoj Dakoti, a obuhvata površinu od 5,17 kvadratnih kilometara. S leve na desno na njoj su prikazani Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Teodor Ruzvelt i Abraham Linkoln.

Iako izgleda veličanstveno, samo retki znaju da spomenik krije veliku tajnu. Naime, iza isklesane glave Abrahama Linkolna nalazi se tajna odaja, što je Borglum očigledno pomno i planski isplanirao.

[adsenseyu5]

Iako je prvobitno nameravao da napravi veću sliku koja će prikazivati istorijske trenutke SAD-a, zbog raznih ograničenja shvatio kako je najbolje da napravi samo glave predsednika. Ipak, vlada SAD-a mu je dopustila i rad na posebnom projektu – kreiranju tajne sobe. On je u toj skrivenoj prostoriji želio da ostavi poruku budućim generacijama – kao svojevrstan trezor koji će biti otvoren za nekoliko hiljada godina i omogućiti nekoj drugoj civilizaciji da sazna sve o nama, naročito ako nas više ne bude.

Iako je skulptor preminuo pre nego što je dovršio projekat, 1990. je ponovo pokrenut i rad na sobi je dovršen, a unutra se navodno nalaze ploče na kojima je napisana istorija SAD-a, Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima i biografija samog Borgluma, a sve se čuva u trezoru izrađenom od titanijuma.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Maunt RAŠMOR: Iza isklesane glave Abrahama LINKOLNA nalazi se tajna odaja – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.