MEGAPROJEKAT: RUSIJA gradi most do KRIMA vredan 4,3 milijarde dolara!

Advertisement

Megaprojekat

foto: YouTube screenshot

Ekonomska kriza ne sprečava Putina da široke ruke troši na kapitalna izdvajanja. Megalomanski projekti i trka sa Zapadom koštali su milijarde.

Iako je sam Putin krajem prošle godine priznao da je Rusija u krizi, štednja očigledno nije u planu.

To pokazuju zvanični podaci sa državnog sajta na kojem je predstavljen sistem nabavki.

Megalomanski projekti, poput mosta koji bi trebalo da spoji poluostvo Krim i Rusiju, koštaju koliko i budžet manjih država.

Ipak, to nije prepreka da se u most i prateći autoput koji će uspostaviti jedinu drumsku vezu između Rusije i Krima uloži 4,36 milijardi dolara.

Most dug 19 kilometara spojiće Kerčensko i Tasmansko poluostrvo, a preko njega bi godišnje trebalo da pređe oko 17 miliona putnika automobilima i vozovima.

Pored mosta gradi se i put dug 40 kilometra koji će povezati južnu rusku regiju Krasnodar sa Krimom. Njegov kapacitet biće 36.000 vozila dnevno.

Završetak projekta očekuje se 2018, a realizacija je poverena firmi „Stroigazmontaz“, čiji je vlasnik Arkadij Rotenberg, Putinov blizak prijatelj i nekadašnji sparing partner u džudou koji se trenutno nalazi pod sankcijama Zapada.

U železnice je uloženo nekoliko puta manje, 1,87 milijardi, ali veliki projekti se tek najavljuju.

Prva ruska brza linija od Moskve do Kazanja trebalo bi da bude realizovana, uz učešće Kineza, do Svetskog fudbalskog prvenstva 2018. Upravo zbog ovog događaja, Moskva je izdvojila i 1,3 milijarde za izgradnju stadiona.

Pored infastrukture, najveća količinu novca Putin je uložio u bankarski sektor. U pitanju su četiri milijarde naspram 3,2, koliko je uloženo u sektor komunikacija.

Zanimljivo je da je Putin izdvojio mnogo novca za nuklearne ledolomce.

Čak 2,4 milijarde dolara uložene su na brodove koji prevoze robu preko ledom okovanih mora u Sibiru. Dosad je izrađeno 14 ledolomaca na nuklearni pogon, a u budućnosti bi trebalo da ih bude još.

Ulaganje u svemirski program i dalje je jedan od prioriteta, za šta Rusija izdvaja gotovo 2,3 milijarde dolara, približno sličnu svotu uloženu u razvoj vojnog naoružanja.

(Blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "MEGAPROJEKAT: RUSIJA gradi most do KRIMA vredan 4,3 milijarde dolara!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.