Ministar odbrane SAD optužio Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka

Ministar odbrane SAD

Američki ministar odbrane Ešton Karter optužio je danas Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka, podsećajući na upade ruskih snaga u Ukrajinu i priče o nuklearnom naoružanju i izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine.

On je dodao da usled toga „američki odbrambeni sektor traga za kreativnim načinima da odvrati rusku agresiju i zaštiti američke saveznike“, prenela je agencija AP.

Karter je takođe izrazio zabrinutost povodom sve većeg uticaja Kine i rastuće vojne moći te zemlje, ali je oštre reči ipak sačuvao za Rusiju, navodi američka agencija.

SAD prilagođavaju svoju operativne planove novom ponašanju Rusije, rekao je Karter na bezbednosnom forumu u Kaliforniji i dodao:

„Prilagođavamo svoje operativne i planove za vanredne situacije dok, sami ili sa saveznicima, radimo na odvraćanju ruske agresije i pomažemo u smanjenju ranjivosti naših saveznika i partnera“.

On je dodao da SAD modernizuju svoj nuklearni arsenal, ulažu u nove tehnologije, kao što su dronovi i bombarderi dugog dometa, i kao što su laseri, elektromagnetski lanseri i novi sistem elektronskog ratovanja.

[adsenseyu1]

Američki ministar odbrane je istakao da bi ta nova oružja mogla biti „iznenađujuća na način koji ne mogu ovde da opišem“.

Pored toga, „inoviramo i unapređujemo naše operativne planove za odvraćanje i odbranu, s obzirom na promenjeno ponašanje Rusije“, kaže Karter.

„Konačno, jačamo ostale sposobnosti američke vlade u koje uključujemo informativne kampanje da bismo obezbedili da se istina probije, kao i sankcije koje su imale posledice po Rusiju“, dodao je on.

Na Reganovom forumu nacionalne bezbednosti, održanom u Simi Veliju, kod Los Anđelesa, Karter se obratio ključnim američkim političarima i ličnostima iz sektora bezbednosti.

Pored toga, šef Pentagona je dodao da su SAD „duboko zabrinute“ da bi situacija u Južnom kineskom moru, gde Kina na koralnim grebenima gradi veštačka osrtva, mogla izazvati sukob u tom regionu.

„SAD se pridružuju praktično svima u regionu u dubokoj zabrinutosti zbog tempa i obima polaganja prava na ostrva  u Južnokineskom moru“, rekao je Karter.

On je dodao da je zabrinut zbog „perspektive dalje militarizacije, kao i potencijala da takve aktivnosti uvećaju rizik pogrešnih procena ili sukoba među državama koje ističu zahteve“.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ministar odbrane SAD optužio Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.