Ministar odbrane SAD optužio Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka

Advertisement

Ministar odbrane SAD

Američki ministar odbrane Ešton Karter optužio je danas Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka, podsećajući na upade ruskih snaga u Ukrajinu i priče o nuklearnom naoružanju i izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine.

On je dodao da usled toga „američki odbrambeni sektor traga za kreativnim načinima da odvrati rusku agresiju i zaštiti američke saveznike“, prenela je agencija AP.

Karter je takođe izrazio zabrinutost povodom sve većeg uticaja Kine i rastuće vojne moći te zemlje, ali je oštre reči ipak sačuvao za Rusiju, navodi američka agencija.

SAD prilagođavaju svoju operativne planove novom ponašanju Rusije, rekao je Karter na bezbednosnom forumu u Kaliforniji i dodao:

„Prilagođavamo svoje operativne i planove za vanredne situacije dok, sami ili sa saveznicima, radimo na odvraćanju ruske agresije i pomažemo u smanjenju ranjivosti naših saveznika i partnera“.

On je dodao da SAD modernizuju svoj nuklearni arsenal, ulažu u nove tehnologije, kao što su dronovi i bombarderi dugog dometa, i kao što su laseri, elektromagnetski lanseri i novi sistem elektronskog ratovanja.

[adsenseyu1]

Američki ministar odbrane je istakao da bi ta nova oružja mogla biti „iznenađujuća na način koji ne mogu ovde da opišem“.

Pored toga, „inoviramo i unapređujemo naše operativne planove za odvraćanje i odbranu, s obzirom na promenjeno ponašanje Rusije“, kaže Karter.

„Konačno, jačamo ostale sposobnosti američke vlade u koje uključujemo informativne kampanje da bismo obezbedili da se istina probije, kao i sankcije koje su imale posledice po Rusiju“, dodao je on.

Na Reganovom forumu nacionalne bezbednosti, održanom u Simi Veliju, kod Los Anđelesa, Karter se obratio ključnim američkim političarima i ličnostima iz sektora bezbednosti.

Pored toga, šef Pentagona je dodao da su SAD „duboko zabrinute“ da bi situacija u Južnom kineskom moru, gde Kina na koralnim grebenima gradi veštačka osrtva, mogla izazvati sukob u tom regionu.

„SAD se pridružuju praktično svima u regionu u dubokoj zabrinutosti zbog tempa i obima polaganja prava na ostrva  u Južnokineskom moru“, rekao je Karter.

On je dodao da je zabrinut zbog „perspektive dalje militarizacije, kao i potencijala da takve aktivnosti uvećaju rizik pogrešnih procena ili sukoba među državama koje ističu zahteve“.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ministar odbrane SAD optužio Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.