Misteriozna grobnica u Kini: Arheolozi pronašli čudnu društvenu igru staru 1.500 godina!

Društvena igra

Kineski arheolozi pronašli su čudnu društvenu igru i to u velikoj grobnici koja je vekovima bila sakrivena pod zemljom.

Ipak, pljačkaši grobnica očigledno nisu bili zainteresovani za društvene igre, pa je ona bila sakrivena 1500 godina i za sve to vreme je niko nije igrao. U pitanju je kocka sastavljena od 21 pravougaonog komada sa brojevima, a pored nje je pronađena i polomljena ploča koja je očigledno služila za istu igru.

Kocka je pronađena blizu grada Kingžua, u istočnoj Kini. Arheolozi su uspeli da rekonstruišu ploču i otkriveno je da je bila dekorisana sa dva oka okružena crtežima oblaka i munje.

Kocka je napravljena od životinjskog zuba i 12 od 14 strana je numerisano brojevima od jedan do šest ispisanih drevnim stilom kineske kaligrafije. Svaki broj je ispisan dva puta, a dve strane su ostale prazne.

Naučnici tvrde da je ovo drevna kineska igra „bo“ ili „liubo“ koja je bila popularna u dinastiji Han. Osmišljena je sredinom prvog milenijuma pre Hrista, a osnovna pravila igre se ne znaju, jer je niko nije igrao 1500 godina.

Ono što je zanimljivo je da su u grobnici pronađeni skeleti najverovatnije pljačkaša koji su ukrali veliki broj dragocenosti, ali su ostavili ovu društvenu igru.

(blic, rt.com)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Misteriozna grobnica u Kini: Arheolozi pronašli čudnu društvenu igru staru 1.500 godina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.