MOĆ ISTOKA: U savez sa Kinom i Rusijom, ulaze i Indija i Pakistan!

Advertisement

predsednici

Indija i Pakistan započele su u petak postupak pridruženja bezbednosnoj grupi koju predvode Kina i Rusija, nakon dvodnevnog samita koji je organizovao ruski predsednik, Vladimir Putin, kako bi pokazao da Moskva nije izolovana u svetu.

Šangajska organizacija za saradnju (SCO) je na sastanku u ruskom gradu Ufi, nakon što je dan ranije tamo održan i samit zemalja rastućih ekonomija, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRICS), saopštila da poziv za pridruženje Indiji i Pakistanu pokazuje da se rađa “multipolarni” svet.

Te reči će sigurno prijati Putinu koji tvrdi da SAD ima zastarelu viziju “jednopolarnog” sveta kojim dominira Vašington i da zapadne sankcije, uvedene zbog pitanja Ukrajine, nisu oslabile Rusiju.

– Razvoj SCO-a se događa u složenoj fazi razvoja međunarodnih odnosa i usred rađanja multipolarnog sveta. Ove procese prate sve veći bezbednosni izazovi i pretnje koje uzrokuju nesigurnost i nestabilnost u raznim delovima sveta – stoji u saopštenju SCO-a.

SCO, koji takođe uključuje Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan, je platforma za Moskvu i Peking, koja služi za širenje uticaja u azijskoj regiji. Dan ranije, na VII samitu BRICS-a, kao poseban gost je bio prisutan i predsednik Irana.

“BRICS Post” prenosi kako se čini da je Rusija postala raskrsnica brojnih multilateralnih organizacija i integracionih blokova u izgradnji koji su uspeli da pronađu konsenzus i daju zamah izgradnji zajednica koje su dizajnirane kao alternativa Evropskoj uniji i MMF-u.

(jutarnji list)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "MOĆ ISTOKA: U savez sa Kinom i Rusijom, ulaze i Indija i Pakistan!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.