Mont EVEREST mu ukrao slavu: Ova planina je NAJVIŠA na svetu!

Advertisement

Najviša na svetu

foto: Wikimedia Commons

Najviši planinski vrh na svetu je Mont Everest, zar ne? E pa nije. Naučnici tvrde kako je po jednom merenju najviši vrh na svetu u stvari Mont Čimborazo u Ekvadoru, piše Njujork tajms.

Neaktivni vulkan u Andama, vrh Čimborazo uzdiže se oko 6.248 metara iznad nivoa mora, što je znatno niže od poznatih Everestovih 8.848 metara. Ali stvar izgleda nešto drugačije kada merite od samog središta Zemlje.

To je zato što Zemlja nije ravna, ali nije ni savršena kugla. Planeta je spljoštena na polovima i lagano izbočena oko struka, zbog čega je opseg oko 21 kilometar širi oko ekvatora. A Čimborazo je blizu ekvatora, dok se Everest nalazi na 28. stepenu severne geografske širine, gotovo jednu trećinu udaljenosti prema polu.

[adsenseyu4]

Mont Čimborazo je u indijanskom narodnom predanju prikazivan kao muškarac u olujnoj vezi sa nižom i aktivnijom ženskom pratiljom, vulkanom Tungurahuom, koji izbacuje pepeo što zatim pada po ledenim padinama Čimboraza.

Žozefina Vaskez, arheolog na Univerzitetu San Francisko u Kitu, rekla je kako je Čimborazo “obožavan još od predkolumbovskih vremena”, i da je “još uvek sveta planina gde se smatra kako ste blizu Bogu.”

Tokom nedavnog uspinjanja kojim se proslavila 280. godišnjica misije iz 1736. godine pod vođstvom avanturiste Čarlsa Mari de La Kondaminea, francuski naučnici su otkrili da je Čimborazo oko 5 metara niži nego što se pre mislilo, ali su ujedno potvrdili kako se radi o najvišem vrhu merenog od samog središta Zemlje.

[adsenseyu4]

A zašto je onda Everest pobrao svu slavu? Zbog penjanja.

Uspinjanje po Everestu tipično zahteva desetodnevno putovanje do baznog kampa, šest nedelja aklimatizacije, i sedam do devet dana penjanja do vrha. Penjanje na Čimborazo može se obaviti za dve nedelje, s danom do dva samog penjanja nakon aklimatizacije, tvrdi Tod Burleson, predsednik planinarske kompanije „Alpine Ascents International“.

“Ali nemojte me pogrešno shvatiti, ja ne potcenjujem tu planinu”, rekao je. “Radi se o sjajnom treningu za velike planine.”

(Skandalozno.rs, Izvor: B92, Fokus)

Budite prvi sa komentarom na članku "Mont EVEREST mu ukrao slavu: Ova planina je NAJVIŠA na svetu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.