Najčudniji na svetu: Ovaj ZATVOR ima sopstvenu vladu i ekonomiju – VIDEO

La Paz

foto: AP

Smešten u srcu planinskog grada La Paza u Boliviji, na visini od 3.000 metara u Andima, nalazi se zatvor San Pedro, najčudniji zatvor na svetu.

Ne samo što je najveći zatvor u Boliviji, koji je dom za preko 2.500 zatvorenika, nego ta reč „dom“ u ovom slučaju ima svoje pravo, izvorno značenje. San Pedro zatvor je čuvan samo spolja, dok u njegovoj unutrašnjosti uopšte nema čuvara. Jedini zadatak čuvara je da iz zatvora niko ne pobegne, a dok su unutra, zatvorenicima je ostavljeno da sami brinu o sebi.

Da bi došli baš u ovaj zatvor, zatvorenici moraju da plate ulaznu kartu, a zatim da kupe svoju ćeliju od „zatvorskog gradonačelnika“ ili od nekog od zatvorskih „frilens agenata nekretnina“.

Unutar zidina zatvora osuđenici su uspostavili sopstveno funkcionalno društvo sa upravljačkim sistemom. Oni čak organizuju izbore kada biraju svojih osam zvaničnika-predstavnika, jednog za po svaki sektor u zatvoru. Svaki sektor ima svoje malo veće koje ih predstavlja i donosi odluke.

Mnogi od zatvorenika San Pedra žive zajedno sa svojim porodicama, ženama i decom, kojih ima čak 200 unutar zatvora.

Bizarna ponuda ZATVORENICIMA: Ko se „odrekne“ potomstva, dobiće smanjenje KAZNE!?

Upravo deca su najranjiviji stanovnici zatvora, i pod stalnom su opasnošću od silovatelja i pedofila, ali ovde postoji nulta tolerancija za takave prestupnike, koje čim počine zločin odmah javno bacaju u maleni bazen u središtu zatvora, gde bivaju udavljeni naočigled svih, te se retko ko usuđuje na takva zlodela.

Uslovi života su drugačiji u različitim sektorima. U najsiromašnijim na primer svi zatvorenici su natrpani u tri ili četiri jednokrevetne sobe.

Sa druge strane, u luksuznim sektorima kao što je La Posta, političari i dileri drogom žive luksuznim životom sa privatnim kupatilima, kuhinjama i kablovskom televizijom. U ovom delu zatvora život košta oko 1.500 dolara mesečno.

foto: Wikipedia/public domain

San Pedro ima i svoju ekonomiju te osuđenici rade kao prodavci hrane, čuvari, pastori, berberi, krojači, stolari, obućari, a u zatvoru se nalazi i fabrika najčistijeg kokaina u ovom delu zemljine kugle. Tu je naravno i kockanje, klađenje i trgovina drogom i alkoholom.

Međutim, ono što još više čudi je što su od 1990. turisti u mogućnosti da plate katru za ulazak u ovaj zatvor. Iako su zvanične ture ilegalne, čuvari su i više nego raspoloženi da prime mito i puste turiste unutra, piše „thevintagenews.com“.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Najčudniji na svetu: Ovaj ZATVOR ima sopstvenu vladu i ekonomiju – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.