Nemački mediji: PUTIN nakon Bliskog istoka kreće na EVROPU!

Opomena

foto: Tanjug/AP

Novu koncepciju svetskog poretka izneo je Vladimir Putin još prošle jeseni. Biće to početak podele Bliskog istoka između Rusije i SAD, posle čega će na red da dođe Evropa.

– Predsednik Rusije Vladimir Putin nije se umešao u situaciju u Siriji kako bi osvojio nekoliko porušenih predgrađa Alepa, nego sa namerom da se u svetu uspostavi novi hijerarhijski poredak – pišu nemački listovi.

Ako se primirje u Siriji održi, biće to početak podele Bliskog istoka između Rusije i SAD, posle čega će na red da dođe Evropa.

Prekid vatre u Siriji ne treba shvatiti u smislu da su sukobi prekinuti. Na nekim mestima sukobi se nastavljaju: severno od Alepa, zapadno od Latakije i na jugu. Sporazum između Rusije i SAD pre svega znači “prekid velikog napredovanja Asadovih snaga uz podršku ruskih bombardera”, tvrdi nemački analitičar Mihael Tuman, a prenose mediji.

– Za opoziciju i mnoge Sirijce to nije veliki napredak. Ali, ostaje pitanje zašto se Vladimir Putin zaustavio na pola puta. Asad ima lokalne ciljeve, a Putin globalne – ističe Tuman.

Svetske sile pokušavaju da zaštite svoje interese, koristeći “marionete”: Kremlj koristi Asada, a Vašington takozvanu “umerenu opoziciju”.

Međutim, ova borba se komplikuje, jer se u nju umešala treća strana – Islamska država. Zato supersile treba da se dogovore među sobom i da odluče šta da rade sa Sirijom – smatra Mihael Tuman, a prenose ruski portali.

– Po mišljenju Moskve, u svetu treba da postoje dve supersile, SAD i Rusija, pretnja nuklearnog sukoba, kontrolisani konflikti, a zatim dolazak do dogovora i opšteg mira. Ovu koncepciju svetskog poretka izneo je Vladimir Putin još prošle jeseni.

Na Generalnoj skupštini UN, on je podsetio na Konferenciju u Jalti 1945. godine, na kojoj su SSSR, SAD i Velika Britanija uspostavili posleratni poredak u Evropi – navode nemački mediji.

– Za Evropljane Jalta simbolizuje podelu i potčinjavanje kontinenta superdržavama, a za Putina su to stara dobra vremena. Ako velesilama to i sada pođe za rukom, Bliski istok će biti podeljen na sfere uticaja.

Isto bi moglo da se desi i u Istočnoj Evropi, a EU i Nemačka će pritom ostati kao posmatrači – strahuju nemački listovi.

(vesti-online.com)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemački mediji: PUTIN nakon Bliskog istoka kreće na EVROPU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.