NEPOZNATA ZEMLJA: Čovečanstvo ne poznaje 99,99 odsto vrsta na planeti!

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Planetu Zemlju naseljava daleko više vrsta nego što mislimo. Nova studija je utvrdila da je za čovečanstvo čak 99,99 odsto vrsta koje žive na planeti još uvek nepoznanica.

Nova studija Univerziteta Indijana objavljena u magazinu „Proceedings of the National Academy of Sciences“ tvrdi da Zemlju naseljava jedan trilion različitih vrsta.

To znači da smo jedva zagrebali površinu i da ostaje još 99,99% vrsta koje treba da otkrijemo, kažu istraživači.

– Procena tačnog broja vrsta koje naseljavaju zemlju jedno je od najvećih izazova biologije. Raznolikost mikroorganizama je veća nego što smo ikada zamišljali – rekao je Džej T. Lenon, profesor biologije na Univerzitetu u Indijani i koautor studije.

Lenon i njegov kolega Ken Lokej kombinovali su podatke iz brojnih vladinih, akademskih i građanskih izvora te su sastavili popis od više od 5,6 miliona vrsta koje žive na 35.000 lokacija na Zemlji.

Naučnici smatraju da je ovo najveća baza živih organizama na svetu.

U njoj se nalaze najrazličitiji organizmi, od najvećih sisara do najmanjih jednoćeliskih mikroorganizama i zastupljeni su svi delovi planete osim Antartika.

Ono zbog čega je teško utvrditi tačan broj vrsta koje naseljavaju planetu je činjenica da je gotovo nemoguće izbrojati sve vrste mikoorganizama na Zemlji.

– Do nedavno nismo imali način na koji bismo utvrdili broj mikrobioloških vrsta u prirodi.

Pojava novih genetskih tehnologija omogućila nam je da dođemo do novih podataka i informacija – objašnjava Lenon.

A ti podaci ukazuju da su upravo većina organizama koje treba da otkrijemo mikroorganizmi. Takođe, napomenuli su da je nemoguće otkriti svaki živi organizam na Zemlji.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEPOZNATA ZEMLJA: Čovečanstvo ne poznaje 99,99 odsto vrsta na planeti!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.