Neverovatan iznos: Evo koliko je RAT do sada koštao SIRIJU

Advertisement

Posledice rata

foto: Reuters

Šestogodišnji ratni sukobi u Siriji uništili su infrastrukturu te zemlje i prouzrokovali su štetu sirijskoj ekonomiji od 226 milijardi dolara, prema procenama Svetske banke.

Od izbijanja sukoba, gubitak bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sirije je procenjen na 226 milijardi dolara, što je četvorostruki iznos sirijskog BDP-a iz 2010. godine, saopštila je Svetska banka, a prenosi agencija Frans pres.

[adsenseyu5]

Sukobi su, takođe, uništili 27 odsto stambenih fondova i gotovo polovinu medicinskih i obrazovnih ustanova u zemlji, prema računici Svetske banke izrađenoj na osnovu provera satelitskih snimaka pojedinih gradova i područja, kao i na osnovu modela intenziteta sukoba.

SIRIJA, NEKAD I SAD: Pogledajte kako je RAT za 5 godina od RAJA napravio PAKAO! – VIDEO

U proseku je svake godine izgubljeno 538.000 radnih mesta u periodu od 2010. do 2015. godine, navodi se u izveštaju.

Emanuel Makron: „Mladi, pamtite, Jugoslavija juče, Sirija danas…“

Rat u Siriji razara društveno i ekonomsko tkivo zemlje„, izjavio je potpredsednik Svetske banke za Bliski istok i Severnu Afriku, Hafez Ganem.

[adsenseyu1]

„Broj žrtava je poražavajući, ali rat takođe uništava institucije i sisteme koji su društvima potrebni za funkcionisanje“, naveo je on.

U devastirajućem ratu ubijeno je oko 320.000 ljudi, a raseljeno je više od polovine populacije od izbijanja sukoba u martu 2011. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Neverovatan iznos: Evo koliko je RAT do sada koštao SIRIJU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.