NIJE GREŠKA: Ovo su NAJSLABIJE VOJSKE sveta – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Sam naziv vojska podrazumeva veliku i dobro opremljenu formaciju sposobnu da brani svoju zemlju.

Međutim, postoje i one snage koje teško mogu opravdaju ovu definiciju. Ovo su neke od njih.

[adsenseyu5]

Vatikan

Vatikan je nezavisna država unutar grada Rima koja je nekada imala vojsku koja se nazivala Palantinska garda.

Raspuštena je 1970. godine na na njeno mestu je došao korpus Švajcarske garde, čiji je jedini zadatak da čuva Papu.

Sent Kits i Nevis

Vojska ova dva ostrva je oformljena 1986. godine. Sastoji se od pešadije i obalske staže, a toliko su slabi da su nedavno regrutovali samo 28 vojnika. Ipak, kada se zna da cela država ima 50.000 stanovnika, 500 vojnika je više nego dovoljno.

[adsenseyu1]

Japan

Japan tehnički nema vojsku već samo snage samoodbrane, koje su produžetak policijkih snaga. Član 9. Ustava zabranjuje korišćenje vojske samo za odbranu i održavanje mira.

Tako da Japanske snage jedino učestvuju u misijama UN.

Ekvatorijalna Gvineja

Ovo je jedna od najbogatijih država Afrike, ali ima jako slabu vojsku od samo 2.500 ljudi, od čega 1.400 vojnika, 200 mornara i 200 članova vazduhoplovstva.

Sejšeli

Snage narodne odbrane su jedina vojna jedinica uz toj oblasti. Imaju pešadiju i obalsku stražu koja zamenjuje i mornaricu i vazduhoplovstvo. Oni su kombinacija vojske i paravojnih jedinica i imaju tri aviona i nekoliko brodova pozajmljenih iz Kine.

Luksemburg

Od ukupno 1.000 pripadnika vojske deo su aktivni, a deo su paravojne snage. Od 1967. u vojsku se ide dobrovoljno, a komandant je veliki vojvoda od Luksemurga. Na 100.000 stanovnika ovo je sasvim dovoljna vojska.

[adsenseyu1]

Zelenortska ostrva

Ima dva dela – Nacionalna garda i obalska straža i broji oko 1.200 ljudi, koji služe u državi koja ima samo 5400.000 ljudi. Ovi vojsku snabdevaju SAD, Nemačka, Rusija, Kina i Srbija, zato su dobro opremljeni.

Sao Tome i Principe

Ova afrička ostrvska zemlja ima najslabiju vojsku, a vojnici su slabo plaćeni i rade u teškim uslovima, pa su državni udari česti. Ima samo 300 vojnika.

Bahami

Nemaju vazduhopovstvo ni regularne snage već samo mornaricu poznatu kao Kraljevske odbrambene snage Bahama. Ima samo 850 pripadnika.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NIJE GREŠKA: Ovo su NAJSLABIJE VOJSKE sveta – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.