NIJEDAN BROD nema odbranu: RUSI testirali hiperzvučnu protivbrodsku raketu „Cirkon“! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

foto: printscreen Twitter

Rusija je prva zemlja u svetu koja je uspešno sprovela testiranja hiperzvučne protivbrodske rakete „Cirkon“ koja bi uskoro trebalo da bude svrstana u arsenal ruske vojske.

Kako se ocenjuje, postojanje takve rakete drastično menja situaciju na moru, s obzirom na to da nikakva zaštita, počev od artiljerijskih sistema preko protivvazdušne i protivraketne odbrane, nije u stanju da odbrani brodove od nje.

[adsenseyu5]

Istovremeno, ta raketa u velikoj meri umanjuje efikasnost flote predvođene nosačima aviona, što predstavlja glavnu moć američke vojske.

Prema tvrdnjama lista „Vašington post“, najnovija ruska raketa predstavlja ogroman pomak kada je reč o stvaranju nesimetričnog naoružanja, u poređenju sa kojom američki protivraketni štit izgleda kao zastareli model oružja.

[adsenseyu1]

Trenutno u javnost nisu iznete karakteristike nove ruske rakete, iako je poznato da je raketa dužine do 10 metara, a u stanju je da pređe od 350 do 500 kilometara i to brzinom od oko 9.800 kilometara na čas, što je osam puta brže od brzine zvuka.

Pored toga, velika prednost rakete je što je moguće lansirati je sa već postojećih kompleksa koji su pravljeni za „Kalibar“ i „Oniks“.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NIJEDAN BROD nema odbranu: RUSI testirali hiperzvučnu protivbrodsku raketu „Cirkon“! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.