Okupacija: Proširenje SUECKOG kanala otvorilo vrata neželjenom gostu?

Advertisement

Proširenje

SUECKI KANAL – foto: Tanjug/AP

Meduze su potpuno okupirale severnu obalu Egipta, zbog čega turisti ne mogu da se kupaju.

Lutajuća meduza Rhopilema nomadica živi uglavnom u Indijskom okeanu i Crvenom moru, ali je poslednjih godina počela da migrira ka Sredozemlju, a ove godine ih je više nego ikada.

Meduze su prošle kroz Suecki kanal, koji je u svojoj istoriji proširivan u nekoliko navrata, a poslednji put 2015.

[adsenseyu5]

Egipatski zvaničnici poriču da su meduze stigle do Sredozemlja zbog proširivanja, budući da su prvi put primećene u tom moru još sedamdesetih.

„Ovo nije prvi put da ih vidimo na severnoj obali Egipta“, brani se Mustafa Fuda, savetnik ministra za zaštitu životne sredine.

Ipak, on priznaje da je problem veći nego ranijih godina i kaže da će Ministarstvo osnovati poseban komitet da istraži ovaj „fenomen bez presedana“.

Kažu da je invaziju verovatno izazvao nedostatak hrane i povećanje organskih zagađivača. U igri je čak i globalno zagrevanje.

Stručnjaci kažu da je rano za spekulacije o tome da li je proširivanje Sueckog kanala dovelo ova stvorenja u Sredozemno more, ali da je jasno da širi vodeni put otvara prostor za više meduza.

Drugi međutim spremno tvrde da je proširenje glavni razlog.

[adsenseyu1]

Primarni uzrok je Suecki kanal„, kaže Džejson Hol Spenser, biolog britanskog Univerziteta u Plimutu. „Drugi faktori u ekosistemu samo su im omogućili da bujaju i postanu pošast.“

Bela Galil, naučnica Prirodnjačkog muzeja Štajnhart u Tel Avivu, istog je mišljenja.

Ona kaže da zagađenja i globalno zagrevanje pogađaju sve delove Mediterana, ali da samo obale Egipta, Izraela i Libana posećuje pet vrsta, za te prostore, stranih meduza.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/Daily mail)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Okupacija: Proširenje SUECKOG kanala otvorilo vrata neželjenom gostu?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.