Otkrivena tajna: Bivši DŽIHADISTA otkrio zašto su TAOCI tako mirni na snimcima sopstvene EGZEKUCIJE

Advertisement

Rešena misterija

foto: YT Printscreen

Video snimci egzekucija koje vojnici Islamske države puštaju u javnost gotovo uvek izazivaju dvoumljenja da li se radi o pravim ili nameštenim scenama.

Naime, prilikom odrubljivanja glava video nikad ne prikazuje baš taj trenutak, što i dovodi do spekulacija da li su snimci autentični ili ne. Ali, na snimcima još jedan detalj redovno privlači pažnju, a to je neverovatna smirenost talaca dok čekaju sopstvenu egzekuciju.

[adsenseyu5]

Zašto taoci svojom smirenošću uopšte pristaju da budu deo džihadističke propagande, kad znaju da je konačni rezultat smrt. Neki su do sada nagađali da su oni verovatno ispregovarali s islamistima da pogubljenje ipak bude malo humanije. Međutim, u intervjuu koji je „Sky News“ napravio, jedan bivši pripadnik Islamske države rekao je da to nije slučaj.

Naime, objasnio je da su taoci na snimcima mirni jer su već ranije bili u takvoj situaciji. Nisu znali da je to njihov poslednji snimak. Saleh, kako se predstavio za „Sky News“, ispričao je da su džihadisti više puta pre pravog pogubljenja taoce izlagali „lažnim pogubljenjima“.

Ramuš HARADINAJ: Albancima sa juga Srbije daćemo državljanstvo i pasoš KOSOVA

Snimili bi se s taocem, rekli u kameru šta su hteli i vratili se zajedno s njim u grad. I sam Saleh je taocima govorio da neće biti ubijeni.

„Rekao bih im da ne brinu, da im se ništa neće dogoditi i da samo snimamo video u kom od njihove vlade tražimo da prestanu s napadima na Siriju. Govorio sam im: ‘S tobom nemamo nikakvih problema, ti si samo posetilac u ovoj zemlji'“, ispričao je ovaj, navodno, bivši džihadista i dodao da su teroristi znali da će s vremenom svakog taoca ubiti. Njima su čak davali arapska imena, da bi ih uverili da su na sigurnom, da su među prijateljima i tako su ih smirivali.

[adsenseyu1]

Japancu Kenđiju Gotou su tako dali ime Abu Sad. Ovo je prvi put da su nagađanja o „lažnim egzekucijama“ potvrđena i to od nekoga ko je u svemu tome učestvovao.

„Njujork Tajms“ je prvi prošle godine objavio da postoji mogućnost da se to događa i naveli da je novinar Džejms Fuli bio među taocima koji su prolazili kroz takvu strahotu.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkrivena tajna: Bivši DŽIHADISTA otkrio zašto su TAOCI tako mirni na snimcima sopstvene EGZEKUCIJE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.