Ova minijaturna providna meduza ima stravičan uticaj na ljude! – VIDEO

Advertisement

Otrovna

Irukanđi meduza je mala i izuzetno otrovna vrsta koja naseljava morske vode Australije. U stanju je da svojim pipcima izazovu kod žrtve stravične posledice – takozvani Irukanđi sindrom.

Simptomi su grčevi u mišićima ruku i nogu, jaki bolovi u leđima i bubrezima, peckanje na koži, licu, glavobolja, mučnina, uznemirenost, znojenje, povraćanje, povećanje krvnog pritiska i psihološke promene.

Jedan od osećaja uzrokovanih ovim otrovom je i predosećanje propasti koja sledi posle nezgode koju određena osoba doživi.

Veličine je kubnog centimetra, dakle skoro je nevidljiva, ali to je nevažno u poređenju sa tim kakav stravični uticaj ima na ljude. Postoji oko 5 vrsta ove male meduze koja je je poznata kao jedan od najopasnijih organizama.

[adsenseyu1]

Prvi slučaj ovog sindroma je zabeležio 1952. godine Hugo Fleker, a ime je dobio po narodu čija se zemlja prostire duž obalnog pojasa severno od Kernsa u Kvinslendu.

Ono po čemu se još razlikuju je i njihova sposobnost da “ispale” otrov sa svojih vrhova i ubrizgaju ga u žrtvu. Na taj način, mogu da izazovu fatalna krvarenja mozga.

U proseku 50 do 100 ljudi godišnje završi u bolnici.

Pogledajte video:

https://youtu.be/Ws5hImeonEA

(telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ova minijaturna providna meduza ima stravičan uticaj na ljude! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.