Ova životinja ubije najviše ljudi: I ne sanjate o kome se radi!

Advertisement

Ilustracija

foto: skandalozno.rs/Dalibor Ogrizović

Znate li koja je najopasnija životinja po ljude? Lav? Nije. Medved? Nije. Vuk? Ne. Nisu ni zmije, ali ni ajkule.

Verovali ili ne najveći ubica ljudi je – KOMARAC! On, kako saznajemo u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju prouzrokuje više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji.

Komarci, koji se hrane krvlju kako životinja tako i ljudi, prenosioci su mnogih bolesti koje se mogu završiti i smrtnim ishodima.

– Komarci prouzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji – kaže na početku razgovora za Telegraf doktor veterinarske medicine iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Branislav Pešić.

[adsenseyu1]

Ove dosadne krvopije, da podsetimo, prenose malariju, denga groznicu, žutu groznicu, groznicu Zapadnog Nila, Zika virus….

U Srbiji inače, nema komaraca koji prenose denga groznicu, žutu groznicu, Zika virus. Nema ni komaraca koji prenose malariju iako se kod nas godišnje registruje između 10 i 15 osoba obolelih od nje, ali su to uglavnom naši građani koji su boravili u tropskim područjima koja su ugrožena njom.

Naši komarci zasad mogu da izazovu samo groznicu Zapadni Nil, s obzirom na to da su se domaći komarci zarazili ovom bolešću.

Prema rečima našeg sagovornika, trenutno je u Beogradu aktivan rečni iliti šumski komarac koji pripada rodu edes (aedses) a koji ubada tokom dana.

[adsenseyu1]

– On je veoma agresivan i ubada tokom čitavog dana. Uglavnom su vezani za priobalja reka i šumski pojas, a retko se sreću u urbanizovanim delovima grada.

Oni su aktivni do kraja maja, početka juna a nakon njih, sa početkom leta, aktivira se takozvani kućni komarac. On pripada rodu kuleks (culex). To su komarci koji ubadaju u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima.

Nisu preterano agresivni a uglavnom se razmnožavaju u blizini čoveka koji im obezbeđuje uslove za razvoj – ističe Pešić.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ova životinja ubije najviše ljudi: I ne sanjate o kome se radi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.