Ovo je novi KALAŠNJIKOV, laki ručni mitraljez RPK-16! – VIDEO

Advertisement

Novi kalašnjikov

foto: printscreen Twitter

Koncern Kalašnjikov predstavio je čitav niz novih modela lakog vatrenog oružja među kojima se najviše ističe mitraljez RPK-16, nadogradnja poznate sovjetske puške.

Novi laki ručni mitraljez RPK-16 kalibra 5,45 mm je modernizovana verzija sovjetskog mitraljeza RPK-74 koji je, prema rečima Andreja Kirišenka, savetnika generalnog direktora Kalašnjikova, bio vrlo svrsishodna puška koja je imala čitav niz nedostataka koje je trebalo ispraviti.

[adsenseyu5]

„Šaržer je primao samo 45 metaka, a sam mitraljez je bio glomazan i nepraktičan za iskrcavanje boraca iz borbenog vozila pešadije.

[adsenseyu1]

S druge strane, mitraljez se pokazao kao pouzdano oružje u borbi nezavisno od vremenskih uslova. Zbog toga smo odlučili da ništa ne izmišljamo, već da preradimo stari model“, objasnio je Kirišenko.

Novi RPK-16 ima šaržer sa 96 metaka, težak je svega četiri i po kilograma sa celokupnom opremom i konstruisan je za borbu u svim klimatskim uslovima kao i za korišćenje noću. Na njega se sada mogu montirati sve vrste nišana.

[adsenseyu1]

„Borac može da otvara vatru pojedinačnim pucnjima i pogađa metu veličine 20 centimetara na udaljenosti od 300 do 400 metara, a prema taktičko-tehničkim karakteristikama mitraljez uništava neprijateljsku živu silu na udaljenosti od 800 metara“, zaključio je Kirišenko.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je novi KALAŠNJIKOV, laki ručni mitraljez RPK-16! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.