Petorica ljudi, usred pustinje, stoje i čekaju da iznad njih PUKNE atomska BOMBA, a evo i zašto! – VIDEO

Advertisement

Hrabrost ili ludost

foto: printscreen YouTube

Kratki film star 60 godina prikazuje dobrovoljce tokom vojnog eksperimenta na tački „ground zero“.

Od njih petorice, samo jedan se nije dobrovoljno javio, nego je tamo bio po dužnosti.

[adsenseyu5]

U Nevadi usred pustinje na „savršenom“ mestu za poligon za nuklearne eksperimente, 104 kilometra severozapadno od Las Vegasa, 19. jula 1957. usred dana njih petorica su pozirala, čekajući da im iznad glava eksplodira atomska bomba.

Kako se vidi na snimku, pored njih u zemlju je zaboden natpis „ground zero“ i naznaka da je na tom mestu „stanovništvo 5“, kao iskra vrlo iščašenog humora.

Tačno iznad njihovih glava letela su dva mlazna presretača F-89. U tačno zakazanom trenutku jedan od njih je ispalio projektil vazduh-vazduh s nuklearnom bojevom glavom. To je bio trenutak koji su čekali.

[adsenseyu1]

Prvo što se vidi na snimku je žestoki bljesak, potom se čuje oduševljeno komentarisanje snimatelja ili nekog njegovog pomoćnika, a nakon još nekoliko sekundi, jer svetlost putuje neuporedivo brže od zvuka, sledi žestoka detonacija, grmljavina, tlo se trese. Jedan od petorice čak je s vrlo tamnim sunčanim naočarima zurio u nebo u trenutku eksplozije.

Iako se na snimku navodi da je nuklearna bojeva glava snage 2 kilotone eksplodirala na visini od oko 3000 metara, neki drugi arhivski materijali govore da je bila reč o eksploziji na visini od oko 5.500 metara.

Kratki film, suštinski jeziv, ako se malo promisli, snimile su pre 60 godina vazdušne snage SAD kako bi primerom pokazale relativnu neškodljivost po ljude na tlu u slučaju eksplozije manjeg nuklearnog projektila u atmosferi iznad njih.

Bilo je reč o filmu kojim je vojska želela Amerikancima da objasni da, kad bi došlo do nuklearnog rata protiv SSSR-a, da bi bilo relativno sigurno ovakvim eksplozijama rušiti slične sovjetske projektile iznad njihovih glava.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Petorica ljudi, usred pustinje, stoje i čekaju da iznad njih PUKNE atomska BOMBA, a evo i zašto! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.