Planeta ostaje bez KAFE?!

Ilustracija

Ako se nastavi pogoršanje klimatskih uslova i globalno zagrevanje ostaćemo bez omiljenog napitka.

Prema istraživanjima Klimatološkog instituta Australije ove promene će dovesti do 50-postotnog smanjenja proizvodnje kafe do 2050. godine, i odumiranja kafe do 2080. godine.

Postoje jaki dokazi da rast temperatura i promena padavina već sada utiču na prinose, kvalitet, štetočine i bolesti, a što bitno utiče na ekonomsku sigurnost u nekim regijama koje se ekonomski oslanjaju na proizvodnju kafe, stoji u izveštaju Instituta.

[adsenseyu5]

Kafa je važna kultura na globalnom nivou i drugo najvrednije dobro koje izvoze zemlje u razvoju, čija je vrednost u 2015. godini dostigla 19 milijardi američkih dolara. U celom se svetu na dan popije 2,25 milijarde šoljica kafe.

Preko 120 miliona ljudi u više od 70 zemalja oslanja se kafu kao izvor prihoda, a većina od 25 miliona uzgajivača kafe su mali uzgajivači.

‘Ako se ne udruže neće imati dovoljno kapaciteta za adaptaciju na topliji svet. Tržište će zbog toga postati nepredvidivo i nestabilno’, piše u izveštaju.

[adsenseyu1]

Vodeće svetske kompanije kao što su Lavazza i Starbucks javno su priznale da postoje rizici od klimatskih promena za poslovanje kafom.

Većina država kojima je izvoz kafe važan ekonomski faktor kao što su Honduras, Nikaragva, Vijetam i Gvatemala najteže su pogođene klimatskim promenama.

„Ovo nisu problemi koji bi mogli da se dogode u budućnosti, oni se događaju sada’, rekao je Mario čeruti iz Lavazze.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr, foto: pixabay)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Planeta ostaje bez KAFE?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.