Pogledajte najlepše stanice podzemne železnice na svetu

Podzemna železnica

Stanice podzemne železnice prati loša reputacija mračnih mesta na kojima se skupljaju džeparoši i pijanci, ali širom sveta niču remek-dela arhitekture koja pokazuju suprotno.

Silazak niz pokretne stepenice i čekanje voza ne mora da budu noćna mora. U to su se uverili stanovnici Njujorka, Moskve i drugih gradova koji mogu da se pohvale modernim stanicama metroa.

– „Magično“ nije dovoljno jaka reč – izjavio je jedan putnik, zadivljen izgledom njujorške stanice.

Fulton strit (Njujork)
Stanica je ponovo otvorena nakon 13 godina i Njujorčani su oduševljeni izmenama koje je donelo renoviranje na koje je potrošeno 1,4 milijarde dolara. Centralno mesto u objektu od 6.000 kvadrata zauzima kupola od ogledala nazvana Okulus, koja služi kao “mreža za refleksiju neba”.

Toledo (Napulj)

Otvorena je pre dve godine i prostire se na 50 metara dubine, a njen dizajn se temelji na svetlosti i vodi. Rad Roberta Vilsona “Svetlosni paneli” pretvara spuštanje stepenicama u nezaboravno iskustvo. Zahvaljujući njemu, ne postoji nijedan mračan kutak ove stanice.

Komsomolskaja (Moskva)

Barokni dekor, zidovi ukrašeni istorijskim motivima i veliki lusteri koji vise sa plafona čine da stanica moskovskog metroa liči na balsku dvoranu. Komsomolskaja je otvorena 1952. i od tad su je fotografisali milioni turista.

T-Centralen (Stokholm)

Iznad zemlje, glavna stanica metroa u Stokholmu izgleda potpuno prosečno, ali tek kada se spustite na platformu, otkrićete pravu lepotu. Tamnoplava svetla daju misterioznu notu svodu od kamena, a čitavo mesto izgleda kao svojevrsna moderna pećina.

Ormosa bulevar (Kaosijung)

U sklopu tajvanske stanice je najveći stakleni mozaik na svetu pod nazivom „Kupola svetlosti“. Osmislio ga je italijanski dizajner Narcis Kvaglijata, a sastavljen je od 4.500 raznobojnih panela kroz koje se svetlost prelama i pada na pod.

Kalid Bin Al Valid (Dubai)

Neki ih smatraju veličanstvenim, drugi bizarnim, ali ne može se poreći da viseći ukrasi u obliku meduza ostavljaju snažan utisak na sve posetioce stanice podzemne železnice u Dubaiju. Ovi egzotični lusteri obasjavaju čitav prostor ispod luksuznog šoping centra Burdžuman.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte najlepše stanice podzemne železnice na svetu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.