Pogledajte najlepše stanice podzemne železnice na svetu

Advertisement

Podzemna železnica

Stanice podzemne železnice prati loša reputacija mračnih mesta na kojima se skupljaju džeparoši i pijanci, ali širom sveta niču remek-dela arhitekture koja pokazuju suprotno.

Silazak niz pokretne stepenice i čekanje voza ne mora da budu noćna mora. U to su se uverili stanovnici Njujorka, Moskve i drugih gradova koji mogu da se pohvale modernim stanicama metroa.

– „Magično“ nije dovoljno jaka reč – izjavio je jedan putnik, zadivljen izgledom njujorške stanice.

[adsenseyu1]

Fulton strit (Njujork)
Stanica je ponovo otvorena nakon 13 godina i Njujorčani su oduševljeni izmenama koje je donelo renoviranje na koje je potrošeno 1,4 milijarde dolara. Centralno mesto u objektu od 6.000 kvadrata zauzima kupola od ogledala nazvana Okulus, koja služi kao “mreža za refleksiju neba”.

Toledo (Napulj)

Otvorena je pre dve godine i prostire se na 50 metara dubine, a njen dizajn se temelji na svetlosti i vodi. Rad Roberta Vilsona “Svetlosni paneli” pretvara spuštanje stepenicama u nezaboravno iskustvo. Zahvaljujući njemu, ne postoji nijedan mračan kutak ove stanice.

Komsomolskaja (Moskva)

Barokni dekor, zidovi ukrašeni istorijskim motivima i veliki lusteri koji vise sa plafona čine da stanica moskovskog metroa liči na balsku dvoranu. Komsomolskaja je otvorena 1952. i od tad su je fotografisali milioni turista.

T-Centralen (Stokholm)

Iznad zemlje, glavna stanica metroa u Stokholmu izgleda potpuno prosečno, ali tek kada se spustite na platformu, otkrićete pravu lepotu. Tamnoplava svetla daju misterioznu notu svodu od kamena, a čitavo mesto izgleda kao svojevrsna moderna pećina.

Ormosa bulevar (Kaosijung)

U sklopu tajvanske stanice je najveći stakleni mozaik na svetu pod nazivom „Kupola svetlosti“. Osmislio ga je italijanski dizajner Narcis Kvaglijata, a sastavljen je od 4.500 raznobojnih panela kroz koje se svetlost prelama i pada na pod.

Kalid Bin Al Valid (Dubai)

Neki ih smatraju veličanstvenim, drugi bizarnim, ali ne može se poreći da viseći ukrasi u obliku meduza ostavljaju snažan utisak na sve posetioce stanice podzemne železnice u Dubaiju. Ovi egzotični lusteri obasjavaju čitav prostor ispod luksuznog šoping centra Burdžuman.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte najlepše stanice podzemne železnice na svetu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.