Pogledajte snimak ruskih krstarećih raketa snimljenih na nebu iznad Iraka i Irana! – VIDEO

Lansiranje

Ruske krstareće rakete ispaljene sa četiri vojna broda u Kaspijskom moru pogodile su infrastrukturu Islamske države u Siriji, potvrdilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo objavilo je na svom sajtu da su sinoć pogođena postrojenja ISIS-a za proizvodnju granata i eksplozivnih naprava, komandni centri, skladišta municije i kampovi za obuku, preneo je Rojters.

Tokom leta smrtonosni projektili prešli su više od 1.500 kilometara, a rakete su snimljene na nebu iznad Iraka i Irana.

Istovremeno, sirijska vojska započela je danas “veliki napad” sa ciljem oslobađanja gradova i sela koja trpe zbog terorizma, izjavio je komandant sirijske vojske, general-potpukovnik Ali Abdulah Ajub za državnu televiziju.

Rojters dodaje da su kopnene snage sirijske vojske i saveznička milicija uz podršku ruskih vazdušnih udara, pokrenule danas ofanzivu protiv pobunjenika u strateški važnoj ravnici Al Ghab, u severozapadnoj Siriji nedaleko od Homsa.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman rekao je za Rojters da je sirijska vojska na meti imala područja pod kontrolom pobunjenika i da su gađali raketama zemlja – zemlja, dok su oblast bombardovali ruski avioni.

Foto: AP/Tanjug

Dok je ISIS bio meta vazdušnih udara ruskih vojnih aviona, džihadisti nemaju uporište u oblasti zapadne Sirije koja je ciljana u napadima juče i danas.

Abu al-Bara Al-Hamavi iz pobunjeničke grupe Adžnad al Šam tvrdi da su ruski avioni bombardovali od zore i da to nije prvi put da su Rusi bombardovali područje, ali da je ovo bio njihov najjači napad.

– Postoji pokušaj režima da napreduje, ali je situacija pod našom kontrolom – rekao je on.

Koalicija sirijskih pobunjeničkih grupa, uključujući Al Nusra front, drži područje od kraja jula prošle godine, primoravajući snage Damaska da se povuku.

(tanjug)