Potpredsednik SAD dolazi u Hrvatsku: Zagreb pod opsadom zbog straha od terorista

Advertisement

Potpredsednik SAD

Američki potpredsednik Džo Bajden dolazi u sredu u Zagreb na samit čelnika jugoistočne Evrope.

U hrvatskim medijima se ova poseta analizira kao znak aktivnijeg uključivanja Sjedinjenih Država u rešavanju regionalnih problema i približavanje tog područja Zapadu.

Drugi čovek SAD učestvovaće na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brioni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. Na sastanku će pored predsednika zemalja u regionu, biti i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i austrijski predsednik Hajnc Fišer.

U vreme njegovog dolaska vazdušni prostor nad Hrvatskom biće zatvoren, a u vazduhu će biti dva hrvatska lovca MiG-21. Hrvatski mediji tvrde da će i Ef-Bi-Aj najverovatnije biti u kontrolnom tornju zagrebačkog arodroma i pratiće sletanje aviona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske odbilo je da otkrije koliko će pripadnika policije biti angažovano na osiguranja boravka američkog potpredsednika u Zagrebu, iako se spekuliše o brojci od 4 do 5 hiljada policajaca.

Zbog najnovijih terorističkih napada širom Evrope, kao i u BiH, mere bezbednosti su veće nego inače. Pod nadzorom su i sve radikalne islamske grupe u BiH i Srbiji kako bi se onemogućio eventualni napad na američkog potpredsednika.

Očekuje se da će Bajden biti prevezen blindiranim automobilom od aerodroma do kancelarije hrvatske predsednice. Na ruti kretanja biće zavareni šahtovi, a na zgradama će biti snajperisti.

Objavljene su i liste ulica gde će saobraćaj biti obustavljen, kao i zabrane parkiranja i zaustavljanja u pojedinim delovima Zagreba.

(jutarnji.hr, index.hr)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Potpredsednik SAD dolazi u Hrvatsku: Zagreb pod opsadom zbog straha od terorista"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.