POTRAGA u svemiru: NASA pokušava da utvrdi POREKLO čovečanstva!

Advertisement

Ilustracija

foto: NASA

Američka svemirska agencija (NASA) lansiraće u petak 9. septembra raketnu letelicu koja će za cilj imati pronalaženje odgovora na jedno od najvažnijih pitanja o svemiru.

Letelica će biti lansirana sa poligona na Kejp Kanaveralu u Floridi između 1:30 i 3:30 časova ujutro, a ovaj korak označiće početak sedam godina dugog projekta u kojem će NASA pokušati da utvrdi poreklo čovečanstva.

Oziris-Reks biće prva američka misija sakupljanja uzoraka sa asteroida i njihovog slanja nazad na Zemlju nakon misije Apolo.

[adsenseyu5]

Meta ka kojoj će se letelica usmeriti jeste asteroid 101955 Benu, koji predstavlja svojevrsni tip svemirske vremenske kapsule. Na njemu se nalazi prašina stara četiri i po milijarde godina, nastala još u vreme rađanja Sunčevog sistema.

Letelici će biti potrebno dve godine da dopre do ovog nebeskog tela, ali put se tu ne završava. U septembru 2019. usporiće, pokušati da prati Benua koji putuje brzinom od 101.000 km na čas, a zatim prodreti u njegovu orbitu.

Veličine Empajer stejt bildinga, Benu će biti najmanji objekat u istoriji u čiju će orbitu NASA pokušati da postavi svoju letelicu.

[adsenseyu1]

Smešten u 1,6 kilometara dugačkoj orbiti, Oziris-Reks će praviti fotografije svaka dva sata, koje će redovno slati na Zemlju.

Sonda, koja je opremljena različitim instrumentima, takođe će vršiti različita merenja asteroida kako bi naučnici mogli da naprave 3D mapu njegove površine.

Nakon godinu dana, Oziris-Reks će poslati na Zemlju prve sakupljene uzorke prašine.

To će izvesti tako što će se prvo dodatno približiti asteroidu, što će biti još teže ostvariti (sletanje neće biti izvedeno zbog opasnosti od oštećenja letelice kao i potencijalne kontaminacije tla zemaljskim mikroorganizmima), a zatim pružiti 3 metra dugačku mehaničku ruku ka tlu.

[adsenseyu2]

Ukoliko misija bude bila uspešna, biće to najveći sakupljeni uzorak prašine sa asteroida ikad.

Povratak na Zemlju počeće u septembru 2023. godine.

Letelica će se padobranom spustiti na pustinju u Juti, noseći neke od najdragocenijih uzoraka iz svemira ikada sakupljenih – oni bi konačno mogli da odgnonetnu tajnu porekla života na Zemlji.

(Skandalozno.rs, b92.net, Izvor: Business insider)

Budite prvi sa komentarom na članku "POTRAGA u svemiru: NASA pokušava da utvrdi POREKLO čovečanstva!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.