Potraga za devetom planetom: U dubinama SVEMIRA krije se svet 10 puta veći od Zemlje!

Advertisement

Ilustracija

Istraživački tim iz SAD predvideo je postojanje devete planete u Sunčevom sistemu, pa su naučnici rešili da pokušaju da je lociraju različitim instrumentima. Njima je cilj da je pronađu do kraja 2016. godine.

Ovaj nepoznati svet je nazvan “Planeta 9″ i smatraju da je 10 puta veći i masivniji od Zemlje, ali je lokacija još uvek nepoznata!

Potraga je olakšana projektom “Dark Energy Survey” koji je namenjen istraživanju tamne materije, odnosno ubrzanja širenja univerzuma, a pokrentu je 2013. godine.

Iako nije pokrenut radi potrage za devetom planetom, prema podacima koje je prikupila letelica NASE “Kasini”, DES je najverovatnije usmerio naučnike ka pravoj lokaciji planete.

[adsenseyu1]

Naučnica Anjes Fijenga iz opservatorije na Azurnoj obali u Francuskoj i njene kolege odlučili su da istraže da li je deveta planeta uzrok neznatnog pomeranja Kasinijeve orbite, s obzirom na to da bi njena gravitacija uticala na sva tela u Sunčevom sistemu, pa i na Nasinu letelicu.

Nepoznato nebesko telo udaljeno je 600 astronomskih jedinica od Zemlje (oko 90 milijardi kilometara) u pravcu prema sazvežđu Kita.

Njegovo postojanje predstavljalo bi odličan odgovor na pitanje zašto je došlo do izmena u orbiti letelice Kasini.

[adsenseyu1]

Žak Laskar, jedan od istraživača, navodi da bi polje istraživanja moglo biti još više suženo ukoliko se završetak misije Kasini, koji je planiran za narednu godinu, produži do 2020. godine.

Naučni tim je dodao da bi, ukoliko se “Planeta 9″ zaista nalazi tamo gde naučnici pretpostavljaju, drugi instrumenti takođe mogli da doprinesu njenom skorom pronalasku.

(telegraf.rs, dailymail.co.uk, foto: pixabay)

1 komentar na "Potraga za devetom planetom: U dubinama SVEMIRA krije se svet 10 puta veći od Zemlje!"

  1. Hahaha , stra ce te vi jadnici otkriti ??? Pa deveta planeta postoji vec stotinama hiljada godina ! Sumeri su jako dobro znali za postojanje ove planete , koja u suncev sistem ulazi svakih we3597 godina ! Oni su je jos nazivali i „NIBIRU“ ili 12-a planeta …

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.