Predsednik Turske: Ukoliko Rusija sistemom S-400 obori naš avion, bila bi to agresija!

Advertisement

Ilustracija

– Ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400, koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bi bila agresija protiv prava Turske na suverenitet – izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Takva vrsta incidenta, koja bi mogla da se dogodi, dodatno će nas podstaći da preduzmemo mere o kojima se, naravno, ne diskutuje, već se jednostavno preduzimaju“, rekao je Erdogan za Si-En-En.

Upitan kakve bi akcije Turska preduzela u slučaju da turski avion obori raketa S-400, on je istakao da bi to „bila agresija na prava Turske na suverenitet, a prirodno je pravo države da štiti ta prava“.

Kako je napomenuo, Turska ne želi eskalaciju situacije u regionu.

„Mi ne želimo da postanemo strana koja u tome učestvuje. Ali, oni koji se svrstavaju na stranu Sirije i dižu tenzije su, mislim, odgovorne strane u tome“, naglasio je Erdogan.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Rusija rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 na zapadu Sirije, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija.

Teško naoružani bojni brod, deplasmana 11.500 tona i dugačak186 metara i naoružana „do zuba“, stigla je u najveći luku Latakija, sa zadatkom da štiti ruske avione. Krstarica „Moskva“ je ustvari morska verzija sistema vazdušne odbrane dugog dometa S-300, a uz protivvazdušne rakete, opremljen je protivbrodskim raketama, protivpodmorničkim minobacačima i torpedima. Krstarica može iz Latakije da „pokrije“ čitavu južnu Tursku.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione koji od 30. septembra izvode vazdušne udare na položaje terorista.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

2 komentara na "Predsednik Turske: Ukoliko Rusija sistemom S-400 obori naš avion, bila bi to agresija!"

  1. Milos Milosavljevic | 28. novembra 2015. u 09:30 | Odgovori

    Ako obore turski avion iznad Sirije, to je jasna situacija i Erdogan moze da ga duva. Moze samo da laje u prazno, jako je dobar u tome.

  2. dao bih 100 eur da im rusi roknu taj jedan avion,
    baš da vidimo čime ovaj naduvani preti!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.