Premijer Turske Davutoglu: Imamo pravo da se branimo!

Advertisement

Premijer Turske

Vojni avion koji je Turska danas oborila na granici sa Sirijom je letelica Su-24 ruske proizvodnje, saopštili su izvori iz Predsedništva Turske, navodeći da je avion oboren u skladu sa turskim propisima nakon što je povredio vazdušni prostor Turske i bio 10 puta upozoren u roku od pet minuta.

Iako u početku nije bilo jasno čiji je avion oboren jer se nagađalo da li je u pitanju F 16, MiG-23 posle detaljne provere i nalaza utvrdilo se da se radi o ruskom lovcu SU-24 čiji. Piloti su se katapultirali.

Isti izvori navode da je predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o obaranju aviona obavestio načelnik Generalštaba turske vojske i da će razgovarati sa premijerom Ahmetom Davutogluom, preneo je Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas na smirivanje situacije nakon što je Turska, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, oborila ruski borbeni avion na sirijskoj granici.

Poslanica nemačkog Bundestaga iz frakcije „Levi“ Sara Vagenkneht prokomentarisala je dejstva Ankare u vezi sa Su-24: Vlada Turske je zbacila masku, prenosi Sputnjik.

Turska ima pravo da preduzme sve mere u cilju zaštite svoje teritorije i građana, poručio je danas u Ankari premijer te zemlje Ahmet Davutoglu povodom obaranja ruskog vojnog aviona na granici sa Sirijom, javlja Anadolija.

Ruski Su-24 bio je oboren u Siriji u momentu kada je Zapad počeo da unapređuje odnose s Rusijom radi zajedničke borbe protiv Islamske države i ova situacija može negativno da utiče na taj proces, smatra evropski diplomatski  izvor, prenosi Sputnjik.

Predsednik Čečenije, Ramzan Kadirov, povodom turskog obaranja ruskog suhoja je izjavio da je to bio krajnje podmukli čin.

On je na svom Instagram profilu napisao: „Ja nemam nikakve sumnje da će Turska žaliti, i to veoma dugo. Tako ne postupaju oni koji su u svakoj prilici govorili o prijateljstvu i saradnji“.

Pentagon je saopštio da obaranje ruskog aviona SU-24 od strane turske ratne avijacije predstavlja odluku i samostalni čin zvanične Ankare a nikako delovanje koalicije kojoj pripadaju i SAD.

(skandalozno.rs, kurir)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

1 komentar na "Premijer Turske Davutoglu: Imamo pravo da se branimo!"

  1. Имате право да се браните, а имате право и да нестанете са карте света у облику у ком постојите данас.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.