Putin optužuje: Naš avion je oboren kako bi Islamska država mogla bezbedno da isporučuje naftu u Tursku!

Advertisement

Ilustracija

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da za Rusiju nije važno da li je odluku o obaranju ruskog bombardera Su-24 doneo predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, jer je to u svakom slučaju bila greška.

„Čuli smo od turske strane da nije predsednik Turske doneo odluku, da su to odlučile druge osobe. Za nas to, u celini gledano, nema previše značaja, važno nam je to što su zbog te zločinačke akcije poginula dva naša vojnika“, rekao je Putin u Parizu, gde se održava međunarodna konferencija o klimatskim promenama.

Rusija ima osnova da veruje da je ruski avion Su-24 oboren kako bi Daeš (Islamska država) mogla bezbedno da isporučuje naftu u Tursku, rekao je Putin.

„Imamo osnova da verujemo da je odluka da se obori naš avion bila diktirana željom da se obezbede putevi za isporuku nafte na teritoriju Turske, odnosno prema lukama iz kojih se ona istovaruje u tankere“, rekao je ruski predsednik.

„Zaštita Turkmena je samo izgovor“, dodao je Putin komentarišući interese Turske u Siriji.

Predsednik Rusije je, takođe, rekao da mu je veoma žao zbog pogoršanja odnosa s Turskom jer se lično zalagao za njihovo jačanje.

„Mislim da nam je svima žao. I meni lično je veoma žao jer sam ja sam mnogo toga učinio da se ti odnosi izgrade tokom dugog perioda“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje da li mu je žao zbog pogoršanja odnosa s Turskom ako se uzme u obzir da je nivo tog partnerstva bio izuzetan.

[adsenseyu1]

Prema rečima ruskog predsednika, ogroman broj njegovih kolega slaže se s tezom da nije bilo nikakve potrebe da se Su-24 gađa jer on nije ugrožavao Tursku.

Putin je dodao da se nije video s Erdoganom u Parizu.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da je obaranje ruskog aviona Su-24 bila tema svih njegovih bilateralnih razgovora u francuskoj prestonici, dok je najveća pažnja na svim sastancima bila Sirija i rešavanje krize u toj zemlji.

Nakon sastanka u Parizu stvoreni su preduslovi za pronalaženje više zajedničkih tačaka na bečkim pregovorima o Siriji i sve strane su se izjasnile za političko rešavanje krize u toj bliskoistočnoj zemlji, rekao je Putin.

Putin i Obama o zajedničkoj taktici u Siriji

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je s američkim predsednikom Barakom Obamom u Parizu razgovarao o taktici zajedničkih dejstava radi rešavanja krize u Siriji.

„Razgovarali smo o Siriji, pre svega. Govorili smo o tome da što pre u centru naše pažnje treba da se nađe spisak organizacija koje smatramo terorističkim, spisak organizacija koje su predstavnici ’zdravog’ dela opozicije, razgovarali smo o taktici naših zajedničkih dejstava na tom političkom planu i u celini, smatram, da razumemo u kom pravcu treba krenuti“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ako se govori o neophodnosti političkog rešavanje krize, potrebno je raditi na novom ustavu, pripremi novih izbora i kontroli njihovih rezultata.

Putin je dodao i da je deo razgovora bio posvećen i rešavanju krize na jugoistoku Ukrajine.

„Razgovarali smo o neophodnosti da sve strane potpuno ispune sve odredbe Minskog sporazuma“, dodao je Putin.

(rs.sputniknews.com)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin optužuje: Naš avion je oboren kako bi Islamska država mogla bezbedno da isporučuje naftu u Tursku!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.