PUTIN zabranjuje vojnicima selfije i društvene mreže

Advertisement

Zabrana

foto: Tanjug/AP

Rusko ministarstvo odbrane pripremilo je zakon o zabrani postova na društvenim mrežama profesionalnih vojnika i drugog vojnog osoblja zbog bezbednosnih razloga.

Zakon kaže da fotografije, snimci i slični materijali koji su postavljeni na internet, mogu da otkriju vojne detalje korisne za neprijatelja. Automatska geolokacija može da prikaže i gde je stacionirana vojna jedinica.

[adsenseyu5]

Predlog zakona uticaće na vojnike sa „ugovorom“, koji mogu da budu poslati u inostranstvo, ali ne i na regrute.

Postovi ruskih vojnika otkrili su gde su raspoređene snage u Ukrajini i Siriji. Na primer, u julu 2014. godine, novinarka BBC-ja Miroslava Petsa retvitovala je status ruskog vojnika koji je ponosno napisao status o dostavljanju raketnog lansera BM-21 ruskim pobunjenicima u Ukrajini.

Rusija je aneksirala poluostrvo Krim u martu 2014. godine, a narednog meseca pobunjenici su osvojili veliki deo regiona Donjeck i Lugansk, u kojima se većinom govori ruski jezik.

[adsenseyu1]

Ukrajina i zapadne države optužuju Rusiju za snabdevanje teškim naoružanjem i ljudstvom ruske pobunjenike. S druge strane, Rusija je priznala da pojedini ruski „volonteri“ pomažu pobunjenicima, ali su odbacili optužbe da su poslali regularnu vojsku.

U Jutjub videu, novinar „Vajsa“ Simon Ostrovski otkrio je kako mu su statusi ruskih vojnika na društvenim mrežama potvrdili direktnu umešanost Rusije u borbe u istočnoj Ukrajini.

U avgustu 2014. godine, istraživački članak tima „Bellingcata“ govori kako su postovi ruskih vojnika potvrdili smrt među pripadnicima ruskog 76. vazduhoplovnog puka u istočnoj Ukrajini. Ovaj tim se specijalizovao za analizu društvenih medija kako bi dokumentovao sukobe, uključujući i vojnu ulogu Rusije u Siriji.

Takođe, takozvana Islamska država vodi sofisticiranu operaciju društvenih medija u borbi protiv sirijskih i ruskih snaga, kao i SAD i njihovih saveznika.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva organa državne bezbednosti – FSB i FSO, već zabranili svom osoblju da objavljuje sadržaje na društvenim mrežama o sebi i svom radu.

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu u januaru 2018. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PUTIN zabranjuje vojnicima selfije i društvene mreže"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.