RUSIJA objavila: Evo koliko još imamo NAFTE!

Advertisement

Ilustracija

Dokazanih rezervi nafte u Rusiji ima dovoljno samo za narednih 28 godina, ali potencijal ruskih „gasno-naftnih“ basena koji još nisu u funkciji, mnogo je veći.

Ministar prirodnih resursa i ekologije Sergej Donski navodi da rezerve nafte iznose 14 milijardi tona, kao i da se radi o rezervama za koje se tačno zna gde se nalaze, koliko ih ima i kako se mogu eksploatisati.

Ipak, ovakve procene ne znače da će nafta neizbežno nestati za 28 godina, objašnjava Jevgenij Gnjilomjodov, direktor Centra za perspektivne analize i strateška istraživanja.

Količina dokazanih rezervi svake godine se menja i u poslednjih deset godina procenjene rezerve su sve veće.

Tempo eksploatacije sporiji je od povećanja procenjenih rezervi. Drugim rečima, više ima otkrivene nafte nego nafte koja se eksploatiše tokom godine, prenosi „Rosijskaja gazeta„.

Procenjene rezerve fosilnog goriva povećavaju se iz dva razloga – preračunavanjem rezervi poznatih nalazišta, zahvaljujući novim tehnologijama, i otkrivanjem novih nalazišta, objašnjava Konstantin Sobornov, direktor geološko-mineraloških nauka, a prenosi ruski portali.

[adsenseyu1]

Prema podacima „Statističkog magazina za svetsku energiju„, 2010. godine količina dokazanih rezervi nafte u Rusiji procenjena je na 10,6 milijardi tona, a 2014. godine procena je podignuta na 14 milijardi.

U tom periodu eksploatisano je 534 miliona tona nafte dnevno. Prema tome, potencijal za dalji rast rezervi je veliki.

U Rusiji ima još, najmanje, 29 milijardi tona rezervi koje se mogu eksploatisati, smatra Ministarstvo prirodnih resursa.

Ne postoji jasan odgovor na pitanje kolika treba da bude cena nafte da bi eksploatacija teško dostupnih i potrebnih rezervi bila rentabilna.

Prema ocenama stručnjaka, prosečna cena takve nafte je 80 dolara za barel. Igor Sečin, direktor firme „Rosnjeft„, najveće naftne kompanije u Rusiji koja pripada državi, smatra da je kritična cena za takva nalazišta 70 dolara za barel.

Ruski naftaši, zahvaljujući saradnji sa stranim partnerima, poseduju potrebne tehnologije za industrijalizaciju teško dostupnih rezervi.

Pre ili kasnije potražnja za naftom ponovo će biti veća od ponude i cene će skočiti. Tada će eksploatacija takve nafte postati rentabilna, procenjuju portali.

(B92, Nezavisne novine, foto: pixabay)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "RUSIJA objavila: Evo koliko još imamo NAFTE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.