Rusija se priprema za testiranje nuklearne bombe toliko snažne da je u stanju da uništi Teksas ili Francusku, za samo nekoliko sekundi!

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: Wikimedia/Federal Government of the United States, Tanjug/AP/RIA-Novosti

Rusija se priprema za testiranje nuklearne bombe toliko snažne, pišu ruski mediji, da je u stanju da s lica zemlje zbriše Teksas ili Francusku, i to u samo nekoliko sekundi.

Još 2009. godine Rusija je počela da razvija RS-28 Sarmat, super-teški termonuklearni interkontinentalni balistički projektil.

Danas, sedam godina kasnije, Rusija planira prvo testiranje novog oružja.

Snaga ove bombe je tolika, da se predviđa da bi mogla u samo nekoliko trenutaka zbrisati cele nacije. Neki zbog toga Sarmat nazivaju “mašinom za kraj sveta’, a neki jednostavno – “Sotonom 2”, s obzirom da se radi o nesledniku R-36M rakete koju su u NATO neslužbeno nazivali – “Sotonom”.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Za razliku od nje, Sarmat će imati tehnologiju koja će joj omogućavati da izbegava radarske sisteme što će suparnicima Rusije sigurno pričinjavati značajne glavobolje u slučaju sukoba.

Projektil će inače biti u stanju da nosi 12 bojnih glava, a domet će mu biti 10 hiljada kilometara, što znači da će Rusiji “na dohvat ruke” biti sve evropske metropole, ali i američki gradovi na južnoj i zapadnoj obali.

Prvo testiranje trebalo bi da se dogodi ovoga leta, a oružje bi moglo postati zvanični deo ruskog vojnog konitgenta nešto pre 2020. godine.

(24sata.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija se priprema za testiranje nuklearne bombe toliko snažne da je u stanju da uništi Teksas ili Francusku, za samo nekoliko sekundi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.