Rusija upozorila Švedsku: Ukoliko uđete u NATO, snosićete posledice vojne prirode!

Ratne igre su počele

Ruski ambasador u Švedskoj Viktor Tatarincev izjavio je da će „Rusija preduzeti kontramere ukoliko Švedska odluči da se pridruži NATO paktu“.

Tatarancev je optužio zapadne medije za „agresivnu propagandu“, i naglasio da „Švedska nije meta ruske vojske“.

Na pitanje novinara da će stav Rusije biti identičan ukoliko Švedska uđe u NATO, ambasador je odgovorio da će, ukoliko se to dogodi, „Švedska pretrpeti posledice“.

Vladimir Putin je istakao da će određene povratne reakcije svakako biti, a na njemu je da odluči hoće li ona biti vojne prirode, i da li će iziskivati okretanje ruskih projektila ka Stokholmu.

Svaka zemlja koja se pridružuje NATO alijansi mora da bude svesna rizika koji tim potezom preuzima – izjavio je Tatarancev.

U najnovijoj anketi javnog mnjenja. 31 procenat Šveđana želi ulazak u NATO, što je skoro dvostruko više nego 2012. kada je svega 17 odsto stanovnika priželjkivalo članstvo u alijansi.

Ruski ambasador je svoje izlaganje završio procenom da će NATO ipak morati da sačeka na pridruživanje Švedske, koje je „još uvek daleko“.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija upozorila Švedsku: Ukoliko uđete u NATO, snosićete posledice vojne prirode!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.