Ruski predsednik iznenadio svet: Spremni smo da ograničimo proizvodnju NAFTE!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da se uključi u razgovore o zamrzavanju ili smanjenju nivoa proizvodnje nafte.

Putin je na Svetskom energetskom kongresu u Istanbulu rekao da je „zamrzavanje ili čak smanjenje proizvodnje sirove nafte verovatno jedina ispravna odluka za održanje održivosti celog globalnog energetskog tržišta“, preneo je Tass.

„Rusija je sprema da se pridružii naporima za ograničenje proizvodnje i poziva ostale izvoznike nafte da urade isto“, rekao je Putin, dodajući da se nada će na sastanku OPEK-a u novembru biti „određenih sporazuma“.

Članice kartela su na neformalnom sastanku u Alžiru 28. septembra dogovorile zamrzavanje proizvodnje nafte na nivou između 32,5 i 33 miliona barela dnevno. Taj dogovor bi trebalo da bude formalizovan na sastanku u novembru.

Predstavnici država koje su među najvećim proizvođačima nafte okupili su se u Turskoj da razmotre kako okončati dvogodišnje zasićenje tržišta, preneo je Blumberg.

Nafta Brent je posle najave zamrzavanja proizvodnje nafte u septembru u porastu, što je nastavljeno i ovog meseca.

Po ceni od oko 52 dolara po barelu, nafta je sada više nego duplo jeftinija nago sredinom 2014, što je velike proivođače nafte poput Saudijske Arabije i Rusije izložilo velikom ekonomskom pritisku.

Saudijski ministar energije Halid Al-Falih rekao je da „nije nezamislivo“ da nafta dođe na 60 dolara po barelu do kraja godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruski predsednik iznenadio svet: Spremni smo da ograničimo proizvodnju NAFTE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.