Samo elektronski: Ova država u Evropi je na korak do zabrane gotovine!

Advertisement

Ilustracija

Izgleda da je Švedska rešila da bude prva zemlja na svetu koja će svoje građane gurnuti u fascinantan, ali i pomalo zastrašujući eksperiment – život u državi bez gotovine.

Ako vas put nanese u Švedsku znajte da je to mesto gde nije poželjna „prekomerna“ upotreba gotovine jer može da se desi da vas neko prijavi policiji koja će vas uhapsiti pod optužbom da ste kriminalac, ili još gore, terorista.

[adsenseyu1]

Njihova logika je jasna – manje novca znači i manje oružanih pljački. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez elektronskog traga, prenosi „Fajnenšl tajms“.

Švedska kruna

Zbog svega toga banke u toj zemlji policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine gotovine jer sumnjaju da je reč o teroristima ili kriminalcima.

Prema pisanju lokalnih medija, Švedska, koja je prva u Evropi uvela novčanice u službenu upotrebu, sada na putu da postane prva država koja će zabrani plaćanja gotovinom, jer nastoji da uvede plaćanje isključivo elektronskim putem.

Međutim, kod običnih građana se javila bojaznost da im u tom slučaju njihov novac neće biti u potpunosti na raspolaganju. Recimo u slučaju finansijske krize, oni neće moći da povuku novac iz banaka, što znači da moraju ili da ga potroše ili ostave bankama na raspolaganju.

Ova odluka je izazvala veliko ogorčenje i u ruralnim krajevima jer su im uklonjeni bankomati.

– Pojedini građani čuvaju keš u mikrotalasnim pećnicama jer ga banke ne prihvataju – izjavio je bivši šef policije u Švedskoj.

U međuvremenu, banke nastavljaju da prijavljuju policiji građane koji ne poštuju njihova pravila i koriste se velikim količinama gotovine.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Samo elektronski: Ova država u Evropi je na korak do zabrane gotovine!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.