Samoubilačke napade terorista uglavnom izvode BRAĆA: EVO ZAŠTO!

Advertisement

Ilustracija

foto: Tanjug/AP/Interpol, Profimedia/AFP/Interpol, Ketevan Kardava/ Georgian Public Broadcaster , Boston

Terorističke organizacije, kao što je Islamska država, namerno za smrtonosne terorističke napade, poput onog izvedenog u Briselu, regrutira braću ili porodično povezane osobe.

Pokazalo se kako se na taj način najuspešnije izvode napadi., prenosi Index.

Samoubilački napad na aerodromu Zaventem u Briselu izvela su braća Ibrahim i Kalid El Bakraui. Kriminalistička psihološkinja Mia Blum pojašnjava kako se krvne veze pojavljuju u mnogim zločinima poslednjih decenija, još tamo od 70-tih godina prošlog veka.

[adsenseyu1]

Porodične terorističke ćelije pomažu ISIS-u da izbegne bilo kakav nadzor tajnih službi i policije, a s druge strane, Islamska država dobija kvalitetan mehanizam provere svojih članova.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

– Kad je reč o samoubilačkim napadima, uvek postoji mogućnost da se neko u poslednji tren predomisli, međutim, teže će odustati ako je s njim neko iz porodice jer ne želi da ih razočara – objasnila je Blum.

[adsenseyu1]

Pariski masakr počinila su, između ostalih, i dva brata – Salah i Brahim Abdeslam. Salah, naposletku, ipak nije aktivirao eksploziv i pobegao, i bio u bekstvu sve dok nije uhapšen pre nekoliko dana u Briselu.

Foto: Tanjug/AP/VTM, Police Nationale

Foto: Tanjug/AP/VTM, Police Nationale

U januaru 2015. još jedan bratoubilački par učestvovao je u napadu na satirični list Šarli Ebdo kada je ubijeno 12 osoba. Reč je o Saidu i Šerifu Kuači, a obojicu je ubila policija.

– Najlakše je regrutirati člana porodice, a onda prijatelja.

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Bombaški napad tokom maratona u Bostonu izvela su takođe dvojica braće – Džohar i Tamerlan Carnajev. U aprilu 2013. njih dvojica na bostonskom maratonu usmrtili su troje a ranili 260 osoba.

Klint Vats, bivši pripadnik FBI-a, kaže kako, usprkos snažnoj prisutnosti Islamske države na internetu, najviše ljudi regrutiraju neposredno.

Foto: Tanjug/AP Photos/Lowell Sun and FBI, FILE

Foto: Tanjug/AP Photos/Lowell Sun and FBI, FILE

– Najlakše je regrutovati člana porodice, a onda prijatelja. Osobe koje su fizički bliske nisu sumnjive – rekao je Vats i upozorio da se mnogi s kriminalnim dosjeima okreću ISIS-u jer je za njih to najmanje loša opcija.

Slaže se s tim i Blum.

– Islamska država šalje poruku da oni s najgorom prošlosti mogu imati najbolju budućnost -prenosi Skaj njuz.

(Telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Samoubilačke napade terorista uglavnom izvode BRAĆA: EVO ZAŠTO!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.