Sebastijan Kurc: Migrante bi trebalo držati na OSTRVIMA i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu

Advertisement

Intervju

foto: Reuters

Podnosioce zahteva za azil u zemljama članicama Evropske unije trebalo bi držati na ostrvima i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu, rekao je danas austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

On je u intervjuu za „Di Prese“ predložio da 28-člani blok sledi „australijski primer“ kako bi se migranti obeshrabrili u otpočinjaju često opasnog puta u Evropu, prenosi AFP.

[adsenseyu1]

U skladu sa oštrom i umnogome kritikovanom imigracionom politikom Australije, vlasti tražioce azila, koji pokušavaju da do Australije stignu brodovima, vraćaju ili ih šalju u pacifičke kampove u malu ostrvsku državu Nauru ili Papuu Novu Gvineju, gde ostaju do daljnjeg dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju, navodi francuska agencija.

VELIKA OPASNOST: Ako ERDOGAN odustane od sporazuma sa EU, 3 MILIONA izbeglica kreću iz TURSKE u Evropu!

Tražiocima azila je onemogućeno da se nasele u Australiji čak i ako se utvrdi da su izbeglice.

„Australijski model se, naravno, ne može u potpunosti reprodukovati, ali se njegov principi mogu primeniti u Evropi“, rekao je ministar Kurc, dodavši da je skeptičan u pogledu efekta sporazuma koji je EU nedavno postigla sa Turskom u cilju smanjenja broja migranata koji pristižu na evropski kontinent.

[adsenseyu1]

Model sličan australijskom je, primetio je Kurc, korišćen i u SAD u prvoj polovini 20. veka, kada su novopridošlice držane na ostrvu Elis nakon što su doputovale u Njujork.

Prema Kurcovim rečima, EU bi trebalo da usvoji rezoluciju u kojoj oni koji pokušavaju da ilegalno uđu u Evropu gube pravo da traže azil.

Austrija, kojom vlada koalicija socijaldemokrata i konzervativaca, primila je oko 90.000 podnosilaca zahteva za azil prošle godine, ali je Beč u međuvremenu pooštrio uslove za azil, podseća francuska agencija.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sebastijan Kurc: Migrante bi trebalo držati na OSTRVIMA i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.