Sergej Lavrov: Neće biti nikakvog Trećeg svetskog rata!

Advertisement

Ministar Rusije

foto: Tanjug

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da neće biti nikakvog trećeg svetskog rata i da političari užase rata ne smeju dozvoliti.

– Uveren sam da ni odgovorni političari sa Zapada to neće dozvoliti, jer svi u kolektivnoj svesti imamo užase koje su doneli Prvi i Drugi svetski rat. Rusija je pretrpela najveće gubitke u tim ratovima u Evropi, a uzgred, i Kina je imala najveće gubitke za vreme rata u Tihom okeanu protiv japanskog militarizma – rekao je Lavrov.

U intervjuu „Komsomolskoj pravdi„, a koji prenosi portal „Poligaf„, on je istakao da je Ukrajina bila samo povod za zaoštravanje kampanje antiruskih sankcija, jer su se nastojanja da se Rusija zaustavi počela javljati mnogo ranije.

[adsenseyu1]

– Od dolaska predsednika Vladimira Putina 2000. godine Rusija želi da bude samostalna i u spoljnim poslovima i u tome kako gradi svoj unutrašnji život, kako kreira i sprovodi ekonomsku politiku. Dakle, čim su to shvatili počeli su gledati gde i kakve korake da preduzmu da nas obuzdaju – dodao je Lavrov.

On kaže da za Rusiju nije aktuelno pitanje kada će biti ukinute antiruske sankcije, jer ih nije ni uvodila, nego koliko efikasno će iskoristiti sadašnju situaciju u interesu sopstvene privrede i razvoja.

– Ekonomska ograničenja koja sad primenjuju protiv nas, doživljavamo kao mogućnost koju treba maksimalno iskoristiti, da bismo ojačali naš sistem bezbednosti u snabdijevanju hranom i robom široke potrošnje, tehnološku bezbednost, nastavili diverzifikaciju privrede, spoljnotrgovinskih veza i uspostavili efikasne alternativne finansijske mehanizme i sisteme poravnanja – naglasio je Lavrov.

On je napomenuo da Rusija nikada neće odbaciti jugoistok Ukrajine, da ga ne zaboravlja i veoma aktivno ga podržava.

[adsenseyu1]

– Naša podrška se ogleda u slanju humanitarne pomoći, rešavanju aktuelnih ekonomskih problema, organizaciji života u tom regionu, pa i onih problema za koje su se Francuska i Nemačka obavezale da će ih reštiti.

Te dve zemlje su same obećale da će rešiti problem funkcionisanja bankarskog sistema, ali nisu, iako su se potpisom na to obavezale – pojasnio je Lavrov.

On je rekao da se Turska mora izviniti i kompenzovati štetu koju je nanela Rusiji u kriminalnoj akciji, koja je ratni zločin.

– I dalje ćemo zahtevati da Tuska prestane izazivati haos u Iraku, pre svega u odnosu prema Kurdima. Pored očigledno prisutnih neoosmanskih težnji, postoji i ekonomska računica da se tamo pozicionira, prilagodi, nekako učvrsti i čeka kada će početi bitka za Mosul da bi se prigrabila nalazišta.

To je plan Turske – zaključio je Lavrov.

(Skandalozno.rs, Izvor: Srna, Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sergej Lavrov: Neće biti nikakvog Trećeg svetskog rata!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.