Sergej ŠOJGU: SAD su redovno uništavale temelje svetskog poretka, počevši od BOSNE i KOSOVA

Advertisement

Intervju

foto: Fonet/AP

Sjedinjene Američke Države su zajedno sa svojim zapadnim partnerima redovno uništavale temelje svetskog poretka, počevši od Bosne i Kosova do Iraka i Libije, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, odgovarajući na optužbe šefa Pentagona Eštona Kartera da Rusija potkopava osnove svetskog poretka.

„Rusija je od vremena operacije SAD-NATO za razbijanje Jugoslavije svaki put upozoravala do čega će na kraju dovesti ovakve akcije“, navodi Šojgu, prenosi Sputnjik.

On je naglasio da svaki put, „praveći iste greške u Iraku, Avganistanu, Libiji i drugim zemljama, američke kolege nikad ne izvlače bilo kakve zaključke“.

[adsenseyu5]

Po mišljenju šefa Ministarstva odbrane, vreme je da SAD menjaju strategiju kako se ne bi „opravdavale za svoje procene, svaljujući sve na Rusiju, Kinu i druge zemlje koje imaju nezavisan pogled na svari“.

Foto: FoNet/APfoto: FoNet/AP

 

Šojgu je dodao da „ne treba mešati svetski poredak sa Amerikancima“, jer je zaštita svetskog poretka prirodna obaveza čitave međunarodne zajednice, a ne samo Pentagona. Rusija se uvek zalagala za očuvanje pravednog i višepolarnog sveta u interesima svih država.

[adsenseyu1]

„Što pre naše američke kolege shvate to i počnu da se menjaju, pre će se rešiti nakupljene nesuglasice. Pritom, nije reč samo o Siriji“, zaključio je šef ruskog Ministarstva odbrane.

Karter u govoru na Oksfordskom univerzitetu izjavio da Rusija želi da potkopa osnove svetskog poretka. On je dodao da SAD ne traže neprijatelja u Rusiji, ali da će štititi „saveznike, osnove svetskog poretka i svetlu budućnost koju nam on obezbeđuje“.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Sergej ŠOJGU: SAD su redovno uništavale temelje svetskog poretka, počevši od BOSNE i KOSOVA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.