Šokantno OTKRIĆE: U ruševinama dvorca u JAPANU pronađeni RIMSKI NOVČIĆI! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Arheolozi koji kopaju po nalazištima u Japanu ostali su zatečeni kada su u ruševinama jednog dvorca pronašli – rimske novčiće.

Četiri antička novčića pronađena su ispod dvorca Kacuren na ostrvu Okinava, piše Independent.

U prvi mah, naučnici su pomislili da je reč o prevari i da je neko podmetnuo novčiće, ali je nakon detaljne provere ustanovljeno da su pravi.

[adsenseyu5]

“Bio sam uveren da je reč o replikama koje su ispale turistima”, rekao je Hirojuki Mijagi, arheolog sa Univerziteta u Okinavi.

Novčići su erodirali, pa je bilo nemoguće dešifrovati ih, ali je zahvaljujući rendgenskoj analizi vrlo brzo otkrivena slika Konstantina I.

“Iskreno, meni detaljnija analiza nije ni bila potrebna. Nagledao sam se tih novčića u Egiptu i Italiji i odmah sam znao šta smo pronašli”, rekao je istraživač Tošio Cukamoto.

Kopanje na Okinavi počelo je 2013. godine, a arheolozi su se prilično uzbudili kada su pronašli šest novčića iz perioda Otomanskog carstva. Međutim, ovo je nešto potpuno drugačije. I čudnije i mnogo starije…

[adsenseyu1]

Gradski odbor za istraživanje Urama potvrdio je senzacionalni pronalazak, ali celu priču o tome kako su novčići dospeli u Japan nisu uspeli da sklope.

Ipak, naglašava se da je dvorac Katsuren bio središte trgovine s Kinom i ostalim azijskim državama.

Vezu sa Evropom nije imao, ali je poznato da su Rimljani trgovali s Indijom, pa je vrlo lako moguće da je razmenom poneki novčić završio tamo gde na prvi pogled nikako nije trebalo da završi.

“Skoro smo sigurni da ne postoji nikakva veza između Kacurena i Rima, ali ovo otkriće potvrđuje da je cela ova regija intenzivno trgovala s ostatkom Azije”, rekao je Masaki Joko, portparol odbora za istraživanje grada Urama.

[adsenseyu1]

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šokantno OTKRIĆE: U ruševinama dvorca u JAPANU pronađeni RIMSKI NOVČIĆI! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.